Mâncarea coreeană specială care se prepară în apă de baie

În zilele noastre se pregătește mai ales în bucătăriile proprii.

Foto: Ummayori


Nu multă lume s-ar gândi să fiarbă ouă în apă de baie, dar așa se făcea în Coreea oul de saună sau jjimjilbang. Gustul și textura acestei specialități locale este diferită de cea a ouălor fierte cu care suntem obișnuiți.

În coreeană, cuvântul jjimjilbang înseamnă "cameră încălzită", făcând referire la băile tradiționale care au o lungă istorie în această țară - deși au devenit cu adevărat populare abia în anii 1990.

Foto: Instagram

Spa-urile coreene servesc adesea gustări, una dintre ele fiind popularul ou de saună, care era gătit în apa de baie. În zilele noastre, însă, este servit mai ales la mesele de familie și la ocazii festive.

Foto: Unsplash

Oul fiert moale își dobândește aroma picantă prin "maturare" în apă fierbinte, un proces cunoscut în chimie sub numele de reacția Maillard. Sub presiune ridicată, carbohidrații și proteinele reacționează între ele, eliberând coloranți și arome brune. Acest lucru face ca oul de saună să devină maro în interior și adaugă o aromă de nucă, de pământ.

AMI MÉG ÉRDEKELHET