6 dolog, amit soha ne csinálj egy termálfürdőben

Itt a wellness-szezon, érdemes képben lenni.

Fotó: Shutterstock

A strandidő lassan véget ér, de helyette mehetünk lazítani például wellness szállodákba; de mielőtt célba vennénk a szaunát vagy a termálmedencét, jobb, ha végigvesszük, mire illik figyelni a gyógyfürdőkben.

Mint mindenhol, a gyógyfürdőkben is érdemes végiggondolni, mi zavarna bennünket, amikor pihenni, kikapcsolódni szeretnénk. Ahhoz, hogy mindenkinek ugyanolyan kellemes élmény legyen a wellnessezés, tartsd be te is a következőket!

1. Mindig zuhanyozzunk!

Sok helyen kifejezetten szigorúan veszik a higiéniát a wellnessközpontokban: az északi országokban, ahol nagy hagyománya van a fürdőzésnek és szaunázásnak, pontos leírást plakátolnak ki mindenhova, hogyan kell tisztálkodni a gyógyfürdőben, mielőtt bárki betenné a lábát egy közös medencébe vagy gőzkabinba.

Ezt szigorúan ellenőrzik is, így senki nem léphet úgy be a medencékbe, hogy előtte nem tisztálkodott. Tehát illik fürdőzés, szaunázás előtt lezuhanyozni! Ha edzés után szeretnél masszőrhöz menni, akkor is tégy ugyanígy, valamint, ha testkezelés után mennél egy medencébe, akkor is moss le magadról előtte minden kencét!

2. Öltözködési szabályok

Ha új helyre mész, informálódj, hogy mit biztosít számodra a fürdő, illetve érdemes kideríteni, mik a szokások. Például adnak-e papucsot, törülközőt, lepedőt? Mert ha nem, ezeket is magaddal kell vinni. Sok fürdőben van fürdőruhás és ruhátlan nap, sőt léteznek kizárólag nőknek és férfiaknak fenntartott idősávok, az egyik helyen fürdőruhában szaunáznak, a másikba csak lepedővel lehet belépni – ezeket se felejtsd el ellenőrizni, mielőtt elindulsz a gyógyfürdőbe!

3. Legyél pontos!

Ahogy mindenhova, ahova bejelentkezünk, a spába is illik időben érkezni, mert ha késünk, a szakember egész napirendje csúszhat miattunk. A legjobb, ha 5 perccel korábban megérkezel egy kezelésre, hogy szusszanj egyet, mielőtt kezdődik a kényeztetés és így nem streeszelve esel be. Ha mégis késnél, jelezd telefonon!

4. Csak csendben

Shutterstock

Mindig figyelj a hangerőre, a pihenő helyiségben pedig még suttogni sem illik. Ha fontos dolgot kell megbeszélned, akkor keress egy erre alkalmas helyet, ahol nem zavarsz senki!

5. Másoké is

Figyelj arra, hogy ne foglalj el sokáig egy helyet, főleg ott, ahol látod, hogy sokan vannak és várnak egy pihenőágyra, mondjuk a szanua mellett – ezekben a relaxációs zónákban például nem illik elaludni.

6. Csak egészségesen!

Sokan hónapokkal előre lefoglalnak egy wellnesshétvégét, és nem is mondják le, ha betegek, mert pihenni szeretnének, esetleg nem akarják elveszíteni a foglalás összegét. Gondolj másokra, és ne menj fertőző betegséggel fürdőbe, akkor sem, ha te magad már kicsit jobban érzed magadat és jól esne a forró szauna!

AMI MÉG ÉRDEKELHET