Misterul Insulei Zero – unde se întâlnesc gradele 0 de longitudine și latitudine?

Unde poate fi intersecția gradelor 0 de longitudine și latitudine? Există ceva acolo și cum este marcat? Aflăm acum totul!

Foto: Shutterstock

Intersecția dintre Ecuator și meridianul 0 este greu de imaginat, dar cel mai bine se poate spune că este acolo unde coastele Africii de Vest se extind în Africa Centrală. Cele două meridiane de pornire ale măsurării geodezice (de topografie) se intersectează în Golful Guineei. Exprimată în longitudine și latitudine: la 0° N, 0° E.

Foto: Wikimedia

Geamandura meteo

Meridianul Greenwich, care împarte lumea în emisfera estică și vestică, este un punct de plecare (subiectiv) definit în 1884 – denumit oficial la Conferința Internațională a Meridianului de la Washington, în timp ce Ecuatorul este un cerc de latitudine definit științific.

Null Island, adică Insula Zero, a fost inclusă în 2011 în setul oficial de date și hărți Natural Earth (a fost folosită și în trecut în cercurile cartografice, dar nu avea denumire sau definiție oficială), fiind înfățișată pe hărți ca o insulă de 1 metru pătrat și având, de fapt, rolul de a ajuta la evitarea calculelor greșite și distorsiunilor cartografice.

În realitate, pe locul insulei găsim o geamandură plutitoare, înaltă de 3,8 metri, care este un dispozitiv de monitorizare a vremii și a mării. Geamandura (având denumirea Station 13010 – Soul Buoy) face parte din sistemul PIRATA – un set de observație marină format din 17 balize, instalat de Statele Unite, Franța și Brazilia în Oceanul Atlantic din 1997.

Țărmurile cele mai apropiate de geamandura care marchează Insula Zero sunt coastele Ghanei și ale insulei São Tomé, dar nici acestea nu sunt prea apropiate: ar trebui să navigăm 650 de kilometri în marea deschisă de la baliză.

AMI MÉG ÉRDEKELHET