Mit érdemes felkeresni Montenegróban, a Balkán ékszerdobozában?

Hegyek, szigetek, szurdokok és az Adriai-tenger: Montenegró Európa egyik legkisebb, de egyben legszebb országa.

Fotó: Pixabay

Az Adriai-tenger partján fekvő kicsinyke ország az egykori Jugoszlávia egyik tagköztársasága volt, és csak 2006 óta független állam. Montenegrót a hegyei és tengerpartjai, és persze a festői szépségű Kotori-öböl, a varázslatos Budva és a bájos Szent István sziget teszi vonzóvá a turisták számára.


Az ország hivatalos neve montenegrói (szerb) nyelven Crna Gora, de – a szláv nyelvek kivételével – a világban mégsem ennek fordítása terjedt el, hanem annak olasz verziója. A lényegen azonban ez semmit sem változtat: Crna Gora vagy Montenegró – az ország neve mindkét nyelven fekete hegyet jelent.

Kotor

Fotó: Unsplash

A fjordokra emlékeztető Kotori-öböl Montenegró egyik top látványossága, az országról nincs olyan útikönyv vagy programajánló brossúra, amelyikben ne szerepelne. Kotor velencei stílusú, középkori óvárosa az UNESCO világörökség része, a lenyűgöző városfal mentén és a szűk utcákon sétálva úgy érezhetjük magunkat, mintha egy időutazáson vennénk részt. A középkori városfalak egészen a 260 méter magasan lévő Szent János-erődig (Tvrdjava Sveti Ivan) húzódnak, ahová mindenképpen érdemes felkapaszkodni a városra és a Kotori-öbölre nyíló pazar panoráma miatt. A város különleges attrakciója a Macskamúzeum – cicákból Kotorban egyébként is sok található.

Budva

Fotó: Pexels

Az Adriai-tenger partján fekvő város a montenegrói turizmus első számú célpontja. Óvárosa egy kicsi félszigetre épült –Budvában számos templom és kolostor található, varázslatos utcái pedig igazi balkáni romantikus hangulatot sugároznak, ami a világ minden tájáról vonzzák a turistákat. Több mint 21 kilométer hosszú tengerpartján 17 strand közül választhatunk. Nyáron pedig szinte nem telik el egyetlen nap sem valamilyen kulturális esemény vagy zenei fesztivál nélkül.

Sveti Stefan

Fotó: Unsplash

A közigazgatásilag Budvához tartozó település főként félszigetéről ismert, melyet egy földnyelv köt össze a szárazfölddel. Az 1960-as években az aprócska sziget házait szállodákká alakították át, és így létrehoztak egy hotelszigetet. Sveti Stefan szépségébe sok híresség beleszeretett – Kirk Douglas, Liz Taylor, Sophia Loren, Sylvester Stallone vagy Claudia Schiffer is nyaralt itt.

Ostrog kolostor

Fotó: Shutterstock

Szokatlan fekvésének köszönhetően Montenegró egyik legérdekesebb helye. Az ország második legnagyobb városa, Nikšić közelében található kolostort egy sziklafalba építették. Ostrog azonban nemcsak turistalátványosság, hanem az egyik leglátogatottabb ortodox templom az egész Balkánon, amely – különösen a szerbek számára – fontos zarándokhely is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET