Mit NE csináljunk vezetés közben!

Vezetés közben temérdek dolog vonhatja el figyelmünket a forgalomról, ami akár végzetes következményekkel is járhat. A telefonálás mellett azonban van pár olyan elterelő körülmény, amire nem is gondolnánk.

Fotó: Unsplash


Számos országban betiltották már a vezetés közbeni telefonálást és sms-ezést, de vajon be lehet-e tiltani a család aprajának szállítását is? Nyilván nem, pedig a legfrissebb kutatások szerint a lurkók szemmel tartása sokkal jobban elvonja a vezető figyelmét az útról és a forgalomról, mint a mobil. A gyermekszállítás veszélyeit vizsgáló tanulmány alapján a kicsik figyelése mind tükörből, mind hátrafordulva 76,4%-ban, a velük való beszélgetés 16%-ban, míg a segítségnyújtás – étel, ital, játék átadása – és a közös játék 7%-kal vették ki a részüket a közös családi autózások veszélyhelyzeteinek okaiból. Ugyanakkor az okostelefon használata is óriási veszélyforrás: csupán egyetlen másodperc oda nem figyeléssel már 50 km/órás sebességnél is 14 métert teszünk meg vakon.

A tapasztalt sofőrök szerint…

Fotó: Unsplash

Az egyik nagy német biztosítótársaság profi vezetőket és kamionsofőröket kért fel, hogy jelöljék meg a tapasztalataik szerint leggyakoribb figyelemelterelő szituációkat. A közismert dolgokon túl – telefon, cigaretta, nők esetében a sminkelés – szerintük a legveszélyesebb helyzet, amikor a sofőr a helyes utat keresi. Ilyenkor nemcsak, hogy szórt a figyelme, de tétova, hirtelen és váratlan irányváltoztatásokra hajlamos.

Szintén veszélyesnek találták a megszokott útvonalon tapasztalható változtatásokat. Ilyen lehet például egy útfelbontás, ami „jé, tegnap még nem volt itt". Érdekes viszont, hogy az óriáshirdetéseket a vezetők nagy része egyáltalán nem tartja zavarónak, 18%-uk említette ezt mindössze, míg a szép tájakat 16%.

Vigyázz, bringa!

Az autósoknak nemcsak a táblákra, felfestésekre kell odafigyelniük, hanem a többi közlekedőre, legfőképp a biciklisekre. A kerékpáros ugyanis megtévesztő jelenség: dinamikája, sebessége a gyalogosénál nagyobb, a motorral hajtott járműveknél azonban kisebb, így a forgalom ritmusához másképp alkalmazkodnak. Épp ezért a kerékpársávok mellet, főképp azokat keresztezve legyünk fokozott figyelemmel!

AMI MÉG ÉRDEKELHET