A 2022-es Mobile Photography Awards káprázatos díjazott felvételei!

A 12. alkalommal megrendezett Mobile Photography Awards nyertes képei bebizonyítják, hogy a mobiltelefon teljes értékű fotós eszköz.

Fotó: Zhengjie Wu

A Mobile Photography Awards a legrégebben futó nemzetközi verseny, amelyet kizárólag mobiltelefonokkal és táblagépekkel készített és szerkesztett fotók számára írnak ki. A versenybe 12 kategóriában lehetett nevezni, mindegyik győztese 250 dollárt kapott. Az év fotósának járó fődíj 3000 dollár.

Fotó: Glenn Homann

Az első kamerás mobiltelefonok a 21. század elején jelentek meg, a 2001-es Nokia 7650 készülék még csupán 640 x 480 felbontású képeket készített. Az utóbbi tíz évben azonban a mobiltelefonok kamerái olyan elképesztő fejlődésen mentek keresztül, hogy ma már felveszik a versenyt a professzionális fényképezőgépekkel. Ami abban is megmutatkozik, hogy a digitális fényképezőgépek piaca gyakorlatilag összeomlott, 2010 óta 93%-al csökkentek az eladások.

Fotó: Glenn Homann

„A mobilfotózás hosszú utat járt be, és izgalmas látni, hogy milyen minőségű képeket lehet készíteni csupán egy okostelefonnal – mondta Daniel Berman, a Mobile Photography Awards alapítója. – A mi versenyünk is ennek a médiumnak az erejéről tanúskodik." A zsűri idén 12 kategóriában, köztük az új, „Mesterséges intelligencia”, illetve a „Sziluettek” és a „Noir” szegmens mellett olyan hagyományos területeken, mint a tájképek, utazás, építészet és utcai fotográfia választotta ki a legjobb felvételeket a rekordszámú nemzetközi pályázatból.

A 2022-es év összesített győztese az ausztrál Glenn Homann lett.

Ő főként iPhone készülékkel fotózik, és olyan széles portfóliót nyújtott be, amely több különböző területen is kiemelte tehetségét.

A szervezők a díjazott fotók közzétételekor elindították a 2023-as versenyt is, amelyre itt lehet nevezni december 16-ig.

Válogatás a díjazott fotókból

Fotó: Azim Khan Ronnie


Fotó: Fabio Sartori


Fotó: Cerrina Smith


Fotó: Xiayu Li


Fotó: Zhengjie Wu


Fotó: Glenn Homann


Fotó: Florian Jakobitsch


Fotó: Dominika Koszowska


Fotó: Kelley Dallas


Fotó: Licong Liu


Fotó: Krzysztof Kupren


Fotó: Dominika Koszowska


Fotó: Anna Witkowska


Fotó: Steven Young


Fotó: Zhengjie Wu


Fotó: Olga Tolstaia


Fotó: Jarek Bryla


Fotó: Glenn Homann


AMI MÉG ÉRDEKELHET