5 érdekesség a világ legmagasabb hegycsúcsáról

Íme néhány megdöbbentő tény a Mount Everestről, ahol sosem megy fagypont fölé a hőmérséklet, mert még a nyári középhőmérséklet is -19 fok.

Fotó: Pixabay


TÖBB MINT EGY HEGY

A Himalájában élőknek a hegy több, mint egy óriási szikla, a tibetieknek és nepáliaknak egy misztikus hely, ami közel visz az istenekhez. Éppen ezért a hegynek több neve is van: a nepáliak Sagarmathának, vagyis „az ég istennőjének” nevezik, a tibetiek Csomolungmának, vagyis „a világegyetem anyaistennőjének” hívják.

LEGYŐZTE AZ ANDOKOT

Fotó: Shutterstock

A Himalája hegylánca csak az 1800-as évek közepe óta a legnagyobb hegység hivatalosan a Földön, addig az Andokot hitték annak. A britek által 1802-ben indított expedíció feltérképezte az indiai szubkontinenst, és bár a zord időjárás, terep és a betegségek akadályozták a tudósokat, végül meg tudták mérni a Himaláját és kiderült, hogy mégsem az Andok a legmagasabb. A Mount Everest magasságát végül 1856-ban 8840 méterben állapították meg, a későbbi, sokkal pontosabb technológiával végzett számítások pedig 8848 méteres magasságot adtak meg a csúcsnak – vagyis a britek csak nagyon kicsit tévedtek.

FELKERÜLT A GOOGLE TÉRKÉPRE IS

Ma már minden jól látható a Google Mapsen, de nem volt olyan könnyű ott is fotózni, hogy a hegyről valós képek kerüljenek fel a digitális térképre. Egy profi csapatnak is 12 napba telt, mire megfelelő mennyiségű és minőségű képet sikerült készíteni az Everestről, hogy ma már mindenki láthassa a térképen.

MENNYIBE KERÜL MEGMÁSZNI?

Fotó: Shutterstock

Legalább 30 ezer dollárba kerül a hegy meghódítása, de ebben nincsenek benne a profi magashegyi felszerelések, csak az adók, engedélyek, az alaptábori használat, a serpa díja és az oxigén. Olcsóbb lehet egy Everest-túra, ha a mászó nem a csúcsra szeretne feljutni, vagy nem csúcsszezonban indul útnak, és persze akkor is, ha nem kérünk teherhordóktól asszisztenciát.

AZ ELSŐK A HEGYEN

Sir Edmund Hillary és serpája, Tenzing Norgay voltak az elsők a hegycsúcson 1953-ban. Az első nő a Csomolungmán Junko Tabei japán hegymászó volt 1975-ben. Stefan Gatt náluk is nagyobb tettet hajtott végre: az osztrák kalandor 2001-ben először felmászott a hegycsúcsra, majd onnan lecsúszott snowboarddal. Mindezt oxigén-rásegítés nélkül érte el, és saját maga vitte fel az összes felszerélését.

AMI MÉG ÉRDEKELHET