Lumea de basm a lui Andersen prinde viață în Odense

În Odense, orașul natal al lui Hans Christian Andersen, se deschide în această vară noul muzeu care prezintă viața și opera povestitorului danez de renume mondial.

Grădina și noul complex de clădiri formează o expoziție comună, care aduce o nouă lumină asupra lumii magice a lui Andersen, afectând toate simțurile.


Foto: Kengo Kuma & Associates

Hans Christian Andersen (1805-1875) este cunoscut pentru povești atemporale precum „Prințesa și bobul de mazăre", „Mica sirenă", „Hainele cele noi ale împăratului", „Soldățelul de plumb", „Rățușca cea urâtă",Crăiasa zăpezii" sau „Fetița cu chibriturile". Arhitecții de la Kengo Kuma & Associates s-au inspirat din basmul „Cutie cu iască" pentru muzeul „Casa lui Andersen". „Ideea din spatele designului arhitectural seamănă cu metoda lui Andersen, în care o lume mică se extinde brusc la un univers mai mare", a explicat pentru Lonely Planet arhitectul japonez Kengo Kuma.

Foto: Kengo Kuma & Associates

Spațiul artistic imersiv își propune să evoce sentimentul pășirii în basmele lui Andersen prin arhitectură, efecte sonore și luminoase. Grădinile și clădirile acoperă o suprafață de aproximativ 9.000 de metri pătrați, iar expoziția îndrumă vizitatorul până la casa natală reală a scriitorului. Clădirea principală găzduiește o cafenea și facilități pentru vizitatori și există o casă pentru copii și un muzeu subteran, care se împletește cu o grădină magică din jur.

AMI MÉG ÉRDEKELHET