O nouă atracție culturală spectaculoasă la Paris

Muzeul Orsay celebrează 150 de ani de impresionism printr-o expoziţie-eveniment.

Foto: Shutterstock


Tablouri de Monet, Manet, Renoir, Cézanne, Degas, Sisley şi Morisot, unele dintre ele capodopere rareori împrumutate, alături de o experienţă spectaculoasă şi interactivă de realitate virtuală sunt punctele de atracţie ale unei expoziţii-eveniment inedită organizată la Muzeul Orsay din Paris pentru a marca 150 de ani de impresionism, transmite Agerpres.

Aproape 160 de opere (tablouri, pasteluri, desene, sculpturi, gravuri etc), printre care numeroase împrumuturi excepţionale din străinătate, sunt reunite sub genericul ''Paris 1874. Inventer l'impressionnisme''. O experienţă de realitate virtuală însoţeşte expoziţia în format fizic (26 martie-14 iulie) şi îşi aşteaptă publicul până pe 11 august pentru a permite şi vizitatorilor veniţi în capitala Franţei pentru Jocurile Olimpice să o poată admira, a informat muzeul. Rezultat al recentelor sale cercetări, muzeul Orsay, templu mondial al impresionismului, a dorit să reconstituie un eveniment punctual din istoria artei: ''prima expoziţie impresionistă inaugurată la Paris pe 15 aprilie 1874, în atelierul fotografului Nadar'', a explicat Sylvie Patry, curatoare a expoziţiei alături de Anne Robbins.

Ilustrație: musee-orsay.fr

La acea vreme, mişcare nu purta încă acest nume.

Era o expoziţie independentă, organizată de un grup de circa 30 de artişti din toate mediile, care doreau să se elibereze de reguli şi de cărările bătute. A fost 'un fiasco economic (patru tablouri vândute din cele 200 expuse), dar o rampă de lansare pentru aceşti artişti, al căror stil va revoluţiona pictura, potrivit curatoarelor expoziţiei. Echipaţi cu căşti de realitate virtuală, vizitatorii pot retrăi seara în care a fost vernisată expoziţia din 1874. Timp de aproape o oră, vizitatorii pot colinda pe două etaje printre Renoir, Monet, Degas, Pissaro, Cézanne şi operele lor, printre care cele ale unei femei, Berthe Morisot.

www.youtube.com

EXPOSITION PARIS 1874 - Bande annonce - FR/EN | Musée d'Orsay

Această experienţă, uimitoare prin precizia realităţii iluzorii pe care o creează, reconstituie astfel foarte precis momente din spaţiul exterior: agitaţia de pe malurile Senei, balconul din care Monet a pictat Portul Havre, o stradă din Paris pe care circulă trăsuri, precum şi falezele din Etretat, Normandia (nord-vest), unde un căţeluş se îndreaptă spre şevaletul unei femei-pictor care stă cu spatele. La fel ca şi în expoziţia fizică, vizitatorul este poftit în Salon, ''expoziţia oficială incontestabilă a artei contemporane din acea epocă, cu un juriu ale cărui gusturi sunt mai degrabă conservatoare'', a spus Patry.

AMI MÉG ÉRDEKELHET