Luvru a revenit la un nivel de vizitare apropiat de perioada pre-pandemică

Au fost publicate datele legate de numărul de vizitatori în cele mai importante muzee din Paris.

Foto: Unsplash

Cel mai mare muzeu din lume, Luvru, a înregistrat 8,9 milioane de vizitatori în 2023 şi a revenit astfel la un nivel de vizitare apropiat de cel din 2019, înainte de criza sanitară, au anunţat, conform Agerpres, reprezentanţii acestuia. Această creştere cu 14% a numărului de vizitatori faţă de 2022 (7,8 milioane de vizitatori) se apropie de nivelul pre-pandemic din 2019 (9,6 milioane de vizitatori), a indicat muzeul parizian, care a înregistrat recordul său absolut de frecventare în 2018, când a primit 10,2 milioane de vizitatori.

Cu toate acestea, cel mai vizitat muzeu din lumea precizat că "nu mai mizează pe un număr record de vizitatori ca în trecut, după ce a decis să menţină o capacitate zilnică de 30.000 de vizitatori" pentru a asigura publicului condiţii mai bune de primire. "Această capacitate zilnică va fi menţinută pe durata Jocurilor Olimpice (26 iulie-11 august)", în pofida afluxului de vizitatori din întreaga lume aşteptat în capitala franceză, a precizat muzeul.

Foto: Unsplash

În 2023, muzeul Luvru a primit 32% vizitatori francezi şi 68% vizitatori străini, dintre care 13% americani, alături de europeni din ţările vecine (7% Italia, 5% Marea Britanie şi Germania, 4% Spania). Vizitatorii din Asia (Japonia, Coreea, China) au reprezentat doar 2,5% din totalul vizitatorilor, în timp ce în 2018, vizitatorii chinezi au reprezentat singuri 8% din totalul celor care au călcat pragul muzeului. Potrivit industriei turismului şi autorităţilor franceze, motivul scăderii numărului de turişti chinezi ţine de "reluarea foarte treptată a legăturilor aeriene" cu China şi de "dificultăţi legate de eliberarea vizelor".

Foto: Unsplash

Muzeul Orsay

În timp ce Luvrul pare să-și fi atins deja apogeul în ceea ce privește numărul de vizitatori, alte instituții pariziene similare au raportat un număr record de vizitatori în 2023.

  • Muzeul Orsay, care expune în principal artă franceză în clădirea unei foste gări feroviare, a înregistrat peste 3,8 milioane de vizitatori anul trecut, în creştere cu 18% în raport cu 2022.
  • Muzeul Orangerie, care găzduieşte lucrări impresioniste şi post-impresioniste, a fost vizitat de peste 1,2 milioane de persoane, cu 22% mai mult decât în 2022.
  • Cu cele 2,6 milioane de vizitatori din 2023, Centrul Pompidou s-a apropiat de cifrele de frecventare înregistrate înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, în urmă cu aproape patru ani. În 2019, 3,27 milioane de persoane au vizitat expoziţiile vernisate în cadrul acestei instituţii pariziene.
  • Cu 1,4 milioane de vizitatori, Muzeul Quai Branly, ce expune artă non-europeană, a înregistrat cu 40% mai mulţi vizitatori în 2023 în raport cu anul trecut.
AMI MÉG ÉRDEKELHET