Történelmi úti ajánló: ezeken a helyeken járt Napóleon

Felkereshető helyszínek a francia császár életéből.



Ridley Scott legújabb filmje, a Napóleon, feleleveníti a világtörténelem leghíresebb hadvezérének életét, akinek hosszú ideig a lábai előtt hevert egész Európa. A közel húsz éven át tartó napóleoni háborúk kontinensünk nagy része mellett Észak-Afrikára, Ázsiára és az Atlanti-óceánra is kiterjedtek. Fedezzük fel Bonaparte Napóleon életének néhány meghatározó helyszínét, Korzikától Waterloo-ig.

Ajaccio, Korzika

Fotó: ShutterstockAjaccio

Napóleon a Franciaországhoz tartozó szigeten, Korzikán született 1769. augusztus 15-én, innen került a párizsi École Royale Militaire katonai iskolába. Ajaccio városának környékén családja olajfaligeteket, szőlősöket és gabonamalmokat birtokolt. Korzika nemcsak a szülői ház miatt fontos az életében, hanem mert itt található egyik gyerekkori játszóhelye, egy barlang, ahova gyakran elrejtőzött, valamint egy őt ábrázoló márványszobor is.

Arcole, Olaszország

Az 1796-os arcolei csata Napóleon itáliai hadjáratának az egyik legjelentősebb ütközete volt, mellyel elvágta az osztrák seregek visszavonulási lehetőségét. Két hónappal később, a rivoli csatában Napóleon ismét megakadályozta, hogy kiszorítsák Észak-Itáliából, és diadalmasan tért vissza Párizsba. Arcole mellett egy obeliszk emlékeztett a hídért vívott csatára, és az Alpone-folyó menti múzeum eleveníti fel az eseményeket.

Spinetta Marengo, Olaszország 

Fotó: Getty Images

A marengói csata fontosságával mindenképpen kiemelkedik az ütközetei többségét megnyerő Napóleon életében, mivel ha frissen kinevezett első konzulként vereséget szenved, jó eséllyel uralma is gyorsan véget ért volna. A helyszínen a Museo di Marengo várja a történelem iránt érdeklődő látogatókat.

Párizs, Franciaország

Fotó: Shutterstock

Napóleon életének egyik legszimbolikusabb pillanata volt, amikor 1804 decemberében, a Notre-Dame-székesegyházban császárrá koronázták, VII. Piusz pápa, állami hivatalnokok és a családja körében. Az eseményre két korona is készült, egy, a Római Birodalmat felidéző babérkoszorú és Nagy Károly frank császár koronájának másolata.

Austerlitz, Csehország 

Fotó: Shutterstock

A “három császár csatájának” is neveztett austerlitzi csatát 1805 decemberében, éppen egy évvel Napóleon császárrá koronázása után vívták a ma Csehországhoz tartozó Slavkov u Brna mellett. A ködös időt és a terep adottságait kihasználva Napóleon legyőzte az osztrák császár és az orosz cár seregeit is, miután csapdát állítva szándékosan átengedte ellenfeleinek a pratzeni magaslatot. A környéken azóta is állnak a csata emlékművei.

Elba, Olaszország 

Fotó: Shutterstock

Egy évvel az 1813-as lipcsei veresége után Napóleon kénytelen volt lemondani a császári címről, és visszavonulnia Elba szigetére. Száműzetése idejét a Villa San Martinóban töltötte, leginkább olvasással vagy húgával, Pauline-nal kártyázva.

Waterloo, Belgium

Fotó: Getty Images

Itt vívta utolsó csatáját, 1815. június 18-án. Az elbai száműzetéséből tavasszal visszatért Napóleon ismételten elfoglalta a császári trónt, de uralma mindössze száz napig tartott, miután vereséget szenvedett a Wellington hercege vezette brit-holland-porosz koalíciós seregektől.

AMI MÉG ÉRDEKELHET