Napozási útmutató – mit és hol lehet levenni?

A brit Pour Moi fürdőruhamárka elkészített egy topless és nudista térképet, azok számára, akik szeretnek fürdőruha nélkül strandolni.

Fotó: Getty Images


Annak ellenére, hogy 2020 nem a sok utazásról szólt, hanem inkább a karanténról, országlezárásokról, utazási tilalmakról, 10, 7 millió (!) alkalommal kerestek rá a Google-ban az emberek a „nude beach" (meztelenül strand), „nude resort" (meztelen üdülőhely) és a „sunbath nude" (napozás meztelenül) kulcsszavakra – áll a Pour Moi a beszámolójában. A japánok, a brazilok, az új-zélandiak, az ausztrálok és az amerikaiak voltak a legkíváncsibbak a napozási szabályokra, szokásokra. Meglepő módon még az Egyesült Királyságban sem egységes, hogy mit lehet és mit nem, sőt az Egyesült Államokban is vannak olyan államok, ahol tilos topless napozni. Nagy-Britanniában le lehet dobni a bikinifelsőt, ám Írországban nagyon nem örülnek neki. Amerikában – ahogy a lenti térképen is látszik majd – van 4 konzervatív állam, ahol tiltott a topless napozás.

Fotó: Unsplash

Általában vallási és kulturális oka van, ha egy országban nem szeretik a túl sok meztelen bőrfelületet, van, ahol még törvény is szabályozza, hogy lehet-e meztelenkedni.

  • A naturistáknak 38 országban vigyázniuk kell, ezekben az országban a félmeztelenség és a nudizmus is sértő vagy jogilag tiltott. A térképen pirossal jelölik azokat az országokat, ahol nem elfogadott a meztelenség.
  • Zöld színnel satírozták a térképen, ahol lehet topless vagy teljesen meztelenül is napozni (utóbbit kijelölt strandokon) – 39 országban eldobhatják a fürdőruhát, akik szeretnék.
  • Sárgán virítanak azok a helyek, ahol kétértelmű vagy ellentmondásos törvények vannak erről, vagy kevés strand van, ahol lehet meztelenül napozni – 29 ilyen ország van és ha oda utazunk, érdeklődjünk helyben, hogy lehet-e meztelenkedni vagy nem!
  • A szürkével jelölt államoknál nincs elegendő információ arról, hogy a naturistáknak szabad-e vetkőzni.

Topless térkép

Forrás: Pour Moi

Egyes országokban megtévesztőek a törvények, hiszen sok helyen törvénybe ütközik a nyilvános meztelenkedés, de nem tiltják a strandon a félmezetlen strandolást. Tunéziában például nem lehet a tengerparton félmeztelenül napozni, de vannak olyan magántulajdonú szállodák, ahol engedik a topless sütkérezést. Costa Ricán is tiltja a törvény, hogy nyilvánosan csupaszon mutatkozzunk, de vannak kijelölt naturista strandok és üdülőhelyek.

Amerikai főleg zöld

Forrás: Pour Moi

AMI MÉG ÉRDEKELHET