O nouă lovitură a crizei climatice: seceta din Spania afectează aprovizionarea navelor de croazieră

O serie de măsuri cauzate de seceta din Spania au un efect asupra economiei turistice a țării, una dintre acestea fiind reprezentată de gestionarea navelor de croazieră în Barcelona.

Foto: Shutterstock


Spania se confruntă cu cea mai severă secetă din ultimul secol, iar Catalonia, inclusiv Barcelona, și Andaluzia, cea mai populată regiune a Spaniei, sunt cele mai afectate de criză. Seceta a determinat Catalonia să declare stare de urgență.

Pe măsură ce iarna se retrage și se apropie sezonul de primăvară al croazierelor, deficitul de apă reprezintă o provocare semnificativă pentru navele care navighează în Catalonia, în special în Barcelona, cel mai mare port de croazieră din Spania. Ca răspuns, Asociația Internațională a Liniilor de Croazieră (Cruise Lines International Association - CLIA) și autoritățile locale au convenit să suspende furnizarea de apă din portul Barcelona către navele de croazieră în timpul secetei, cu excepția situațiilor de urgență.

Foto: Shutterstock

Impactul acestei restricții de alimentare cu apă asupra navelor de croazieră depinde în mare măsură de capacitatea de producție de apă de la bordul acestora. De-a lungul anilor, navele de croazieră au redus semnificativ dependența de porturi pentru aprovizionarea cu apă dulce. În prezent, aceste nave pot genera în mod independent peste 90% din necesarul de apă dulce, datorită unor inovații precum evaporatoarele și instalațiile de osmoză inversă. Acest efort la nivelul întregii industrii a dus la o scădere substanțială a aprovizionării cu apă în portul din Barcelona, de la 50% din escale în 2017 la mai puțin de 30% în 2022. Obiectivul pentru acest an este de a reduce și mai mult la 10% numărul de nave de croazieră care au nevoie de apă în timpul escalei.

Foto: Shutterstock

Cu toate acestea, restricțiile de apă în unul dintre cele mai aglomerate porturi de croazieră din Europa vor avea, fără îndoială, un impact asupra situației orașului și vor crește potențial cererile de apă proaspătă în alte porturi. Activiștii de mediu solicită măsuri similare în Insulele Baleare, inclusiv în Mallorca, al doilea cel mai aglomerat port de croazieră din Spania. "Platforma Împotriva Megacroazierelor din Mallorca" pledează pentru restricții în ceea ce privește furnizarea de apă pentru navele care andochează în Mallorca, afirmând că nevoile semnificative de apă ale navelor de croazieră reprezintă un risc pentru resursele de apă ale insulelor. Acest lucru ar putea duce la limitarea consumului de apă pentru a se asigura că rezidenții nu sunt afectați. Pe măsură ce mai multe nave de croazieră vor naviga spre Marea Mediterană în lunile următoare, cererea de apă dulce va crește în mod inevitabil. În cazul în care seceta va persista pe parcursul primăverii și verii, navele de croazieră ar putea opta pentru o zi pe mare pentru a produce suficientă apă dulce, un proces posibil doar pe mare. În consecință, oaspeții ar trebui să se pregătească pentru potențiale anulări ale escalei în port.

AMI MÉG ÉRDEKELHET