A borturizmus német fővárosa a Rajna-vidéken

Cochem a rizlingjéről és a kastélyáról is egyformán híres.

Fotó: Shutterstock

Az ötezres község a Rajna-vidéki Pfalz tartományban található, ahova nemcsak a csodás panoráma, hanem a remek borok miatt is érdemes ellátogatni. A Mosel folyó völgyének egyik legszebb része ez, ahol a Cochemet a folyó jobb partján fekvő Cond településsel híd köti össze. A középkori városnak különleges hangulatot ad a dombon magasodó vár, amelyet 1072-ben építettek.

Németországról elsőként nem a borkultúra jut az eszünkbe, pedig több kiváló borvidéke is egyedülálló élményt ígér a látogatóknak. Az ország délnyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz tartomány több települése is kihasználja a festői moseli borvidék vulkanikus eredetű talaját, köztük a mesebeli kisváros, Cochem is.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Mosel-folyó völgyében fekvő, alig több mint 5000 fős Cochemet teraszos, szőlősökkel teli lejtők veszik körül, amelyek nem csak aromás borokat termelnek, hanem arra is lehetőséget biztosítanak a látogatóknak, hogy végignézzék a borkészítés aprólékos, a szőlőtől a palackozásig tartó folyamatát. Az élményből persze a kóstolás sem maradhat ki, a hely legismertebb terméke a rizling.

Fotó: Shutterstock

A település legnagyobb ünnepe a minden évben augusztus utolsó hétvégéjén megrendezett Cochem Borfesztivál, amikor helyi borokat kínáló standok töltik meg az utcákat, a minőségi borok és az elmaradhatatlan koncertek mellett ínycsiklandó német ételeket is kóstolhatnak a látogatók, akik ebben az időszakban a pincéből lett panorámás vendégházakban is megszállhatnak.

Fotó: Instagram

Cochem egyébként is tele van a Mosel-völgyre fantasztikus kilátást nyújtó helyekkel, egy kisebb gyalogtúrával pedig egy vadasparkba is ellátogathatunk. A Cochemer Sesselbahn libegő a 255 méter magas Pinnerkreuz csúcsra viszi fel utasait, a város legfőbb épített látványossága pedig az 1072-ben emelt Reichburg-kastély, amelyet 1689-ben a franciák leromboltak, de a 19. században újjáépítették. A középkori utcák a történelem-rajongóknak nyújtanak felejthetetlen élményt, a központban található a Historische Senfmühle Cochem múzeumban pedig a hagyományos mustárkészítést is bemutatják a látogatóknak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET