Neuschwanstein: elvarázsolt várkastély – fotógaléria

Hogyan néz ki a valóságban Csipkerózsika kastélya?

Fotó: Pexels

Foto: Pexels

Csodával felérő élmény egy kislánynak, ha megmutatjuk neki azt a helyet, ahol Csipkerózsika átaludta a maga elvarázsolt 100 évét. Vagy azt, ahol Hamupipőke a bálból hazafelé sietve elhagyta az üvegcipellőjét. A neuschwansteini, azaz Új Hattyúkő várkastély Bajorország déli részén, Füssen mellett, az osztrák határ közelében áll egy sziklaszirt tetején. Magát Walt Disney-t is ez a kastély ihlette meg a Hamupipőke megfilmesítésekor, híres logójában is ez az épület szerepel.

A kőből épített álomvár kapujához meredek, keskeny út vezet, a helyiek szívesen viszik fel a látogatókat lovaskocsival. A tornyok tetejébe csigalépcsők vezetnek, a palota termeiben rengeteg pompát találunk. A hattyú visszatérő szimbólum: megtaláljuk a kilincseken, a királyi mosdó csapján és az olvasósarokban is. Nem véletlen, hiszen az építtetőt, II. Lajos bajor királyt Wagner operái ihlették: legfőképpen a Lohengrin, a hattyúlovag.

II. Lajos a modern találmányok patrónusa volt: a 19. század végén épült kastélyban már több mint száz éve vízöblítéses mosdók, hideg-meleg vizes csapok, korszerű fűtés, lift, elektromos világítás található, sőt, az emeletek telefonos összeköttetésben állnak egymással.

Fotógaléria

Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Pexels


Fotó: Pexels


Fotó: Pexels


Fotó: Unsplash


Fotó: 123rf



AMI MÉG ÉRDEKELHET