Város a városban: a manhattani Grand Central Terminal

New York főpályaudvarán akár egymillió ember is megfordul naponta.

Fotó: Shutterstock


Egyszerre gigantikus vasútállomás és különleges építészeti remekmű: a manhattani Grand Central Terminal akkor is megér egy látogatást, ha nem tervezünk vonatra szállni.

Egy vasútállomás megszokott rendeltetése, hogy egy adott utazás kiinduló- vagy végpontja, esetleg átszállóhelye legyen. Világszerte akadnak azonban olyan pályaudvarok is, amelyek önmagukban is turistalátványosságnak számítanak – ilyen többek között a világ legnagyobb vasútállomása, a New York-i Grand Central Terminal is.

Fotó: Shutterstock

Manhattan főpályaudvara több mint egy évszázada, 1913 óta szolgálja ki az utazókat, hatalmas területén átlagosan 750 ezer ember fordul meg naponta, de a nyári csúcsidőszakban akár egymillió fölé is kúszhat ez a szám. A teljes építmény 49 hektárt foglal el, a két szintjén 44 peron és 67 vasúti sín található, amelyekre átlagosan 58 másodpercenként fut be egy vonat. A Grand Central Terminal azonban – a tekintélyt parancsoló adatok ellenére – nem feltétlenül a méretének köszönheti hírnevét. Az állomást az ún. Beaux-Arts stílusban álmodták meg a 20. század első éveinek legnevesebb amerikai és francia építészei. Az 1903 és 1913 között felhúzott épület a korszak minden igényének megfelelt: több mint 80 étteremnek és üzletnek biztosított helyet, amelyek közül a Grand Central Oyster Bar a leghíresebb. Időközben pedig a pályaudvar újabb és újabb funkciókkal bővült, jelenleg már könyvtár és teniszpálya is működik benne.

Fotó: Shutterstock

A 42. utca és a Park Avenue kereszteződésénél található épület legfőbb nevezetessége a Main Concourse, azaz a terminal főcsarnoka. A 3300 négyzetméteres terem falait szebbnél szebb kőfaragások díszítik, de az igazi látványosság a mennyezet, amelyet teljes egészében egy csillagos égboltot ábrázoló freskó borít – ahogy az télen látható a Földközi-tengerről. Az ábrázolás különlegessége, hogy egy utas már 1913-ban felfedezte, hogy az égitestek egymáshoz való elhelyezkedése nem teljesen pontos, ám a hibákat azóta sem javították ki. A gyerekek kedvence viszont alighanem az úgynevezett suttogófolyosó, amelynek különleges akusztikája lehetővé teszi, hogy ha a megfelelő helyen csendesen beszélgetünk, az a folyosó más pontjain is tisztán hallható.

AMI MÉG ÉRDEKELHET