Noul concept BMW prefigurează un viitor SUV electric

Primul derivat electric dezvoltat pe noua arhitectură va intra în producţie de serie la uzina din Ungaria în 2025.

Foto: BMW AG

BMW a prezentat o imagine clară a viitorului mărcii ca sedan cu Vision Neue Klasse la expo-ul IAA 2023. Cel mai recent concept ilustrează acum modul în care BMW vede viitorul modelelor sale SUV și crossover. Numit Vision Neue Klasse X, designul conceptului combină un limbaj clar de design exterior cu un interior luminos şi spaţios.


Constructorul german a dezvăluit conceptul Vision Neue Klasse X: în combinaţie cu designul în două volume al unui model BMW X, limbajul de design redus dezvoltat pentru Neue Klasse reprezintă, de asemenea, un salt înainte major atât în designul exterior, cât şi în cel interior. Unităţile LED aliniate vertical oferă o interpretare nouă a semnăturii luminoase distinctive a BMW. Central se află grila BMW, reimaginată ca o sculptură tridimensională cu contururi aliniate vertical şi iluminate din spate.

Foto: BMW AG

Împreună, farurile şi grila creează un efect de iluminare care se activează pe măsură ce conducătorul se apropie de automobil şi continuă în interior. Stopurile, care ajung mult spre centru, oferă o interpretare orizontală a formei L familiare BMW. În partea din spate a geamurilor laterale, curba Hofmeister specifică mărcii este realizată nu prin margini cromate, ci cu o "imprimare reflectorizantă" care formează o suprafaţă transparentă sau reflectorizantă, în funcţie de unghiul de vizualizare.

Foto: BMW AG

Volanul reproiectat cu butoane multifuncţionale, ecranul central cu funcţionalitate intuitivă prin control tactil şi BMW Panoramic Vision, împreună cu controlul vocal avansat al Asistentului Personal Inteligent BMW, servesc drept interfeţe intuitive pentru interacţiunea om-maşină.

BMW Panoramic Vision proiectează informaţii-cheie pe toată lăţimea parbrizului.

Acesta va fi completat în modelele de serie ale Neue Klasse de BMW 3D Head-Up Display îmbunătăţit. La BMW Vision Neue Klasse X, ecranul central este integrat elegant în panoul de instrumente, oferind ambilor pasageri din faţă acces optim la toate funcţiile de infotainment.

Foto: BMW AG

Plăcerea de a conduce care formează nucleul mărcii BMW este dusă la următorul nivel cu controlul propulsiei şi al şasiului, dezvoltat special pentru Neue Klasse, şi cu cea de-a şasea generaţie a tehnologiei BMW eDrive. Control inovator al propulsiei şi al şasiului se bazează pe un nou pachet de software dezvoltat intern de BMW Group. Două dintre cele patru calculatoare de înaltă performanţă noi vor duce experienţa de condus în Neue Klasse într-o nouă dimensiune.

Foto: BMW AG

Pe lângă motoarele electrice îmbunătăţite, conceptul foloseşte celule de baterii litiu-ion noi.

În combinaţie cu trecerea la un sistem de 800 de volţi, acest lucru va îmbunătăţi viteza de încărcare cu până la 30% - permiţând automobilelor ca în doar 10 minute să se încarce suficient pentru o autonomie de 300 de kilometri. De asemenea, a şasea generaţie BMW eDrive oferă autonomie mai mare cu până la 30%. Odată cu premiera mondială a BMW Vision Neue Klasse X, BMW anunţă acum o altă inovaţie care va intra în producţie: capacitatea de încărcare bidirecţională. Această tehnologie face posibilă folosirea bateriei de înaltă tensiune a unui automobil electric ca dispozitiv de stocare a energiei şi returnarea energiei electrice stocate fie la sursă în propria casă, fie la reţeaua electrică.

AMI MÉG ÉRDEKELHET