Noul Porsche Taycan este mai puternic și mai rapid

Porsche a oferit modelului Taycan o actualizare deosebit de amplă.

Foto: Porsche

Noile versiuni Porsceh Taycan au mai multă putere, mai multă autonomie, accelerează mai repede și se încarcă mai repede, cu o stabilitate mai mare. De asemenea, Style Porsche a rafinat designul și a diferențiat mai puternic modelele Turbo. Toate versiunile Taycan dispun de o listă de echipamente standard încă și mai extinsă, și sunt dotate cu cea mai recentă generație a Porsche Driver Experience, cu un concept îmbunătățit de afișaj și control.

Foto: Porsche

Toate cele trei variante de caroserie vor prezenta numeroasele modificări încă de la data lansării - berlina sport Taycan, versatilul Taycan Cross Turismo, care este disponibil cu un pachet off-road, și Taycan Sport Turismo, un model sportiv și totuși practic. În fiecare caz, sunt disponibile patru opțiuni de grup motopropulsor, cu variante de tracțiune spate și integrală. Cu un nou aspect frontal și posterior, cu faruri și stopuri noi, experții de la Style Porsche au perfecționat și mai mult stilul curat și purist al Taycan. Noul design al aripilor frontale și farurile mai plate accentuează și mai mult lățimea modelului Taycan. Noile faruri dispun de tehnologie HD matrix, de înaltă rezoluție, cu optică detaliată și afișează acum grafica specifică mărcii, în patru puncte, pe timp de noapte. Logo-ul Porsche din banda luminoasă din spate are un design tridimensional, cu aspect de sticlă. Pentru prima dată este disponibilă o versiune iluminată a acestuia, care prezintă animații de întâmpinare/plecare.

Versiunile revizuite vor ajunge în saloane începând cu primăvara anului 2024.

Foto: Porsche

Toate modelele actualizate accelerează mult mai rapid decât predecesoarele lor.

Două exemple - din ambele capete ale gamei: ca berline sportive, Taycan și Taycan Turbo S ating 100 km/h de pe loc în doar 4,8, respectiv 2,4 secunde. Acest lucru le face cu 0,6 și respectiv 0,4 secunde mai rapide decât versiunile anterioare. Cu noua funcție "push-to-pass" din pachetul Sport Chrono, se poate apela la un impuls de până la 70 kW, în funcție de model, timp de 10 secunde, prin simpla apăsare a unui buton. Ratele de accelerație crescute sunt, în general, rezultatul unei puteri mai mari a sistemului. De exemplu, Taycan de bază oferă cu 60 kW mai mult decât înainte. În cazul modelului Taycan Turbo S, este vorba de 140 kW suplimentari, cu Launch Control. Acest aspect crește puterea sistemului modelului de top la 700 kW/952 CP.

Foto: Porsche

În funcție de varianta de caroserie și de motorizare, autonomia WLTP a crescut până la 678 km, ceea ce reprezintă o creștere de 175 km sau 35%. Taycan actualizat nu numai că necesită mai puține opriri pentru încărcare în timpul călătoriilor lungi, în comparație cu predecesorul său, dar se și reîncarcă mai repede: la stațiile de încărcare de 800 de volți DC, de exemplu, poate fi încărcat cu până la 320 kW. Aceasta înseamnă cu 50 kW mai mult decât înainte. Fereastra de încărcare rapidă a noii baterii de performanță a fost extinsă în mod semnificativ. Acest lucru înseamnă că pot fi menținute capacități de încărcare de peste 300 kW, timp de până la cinci minute, iar capacitățile de încărcare foarte mari pot fi atinse mai rapid, chiar și la temperaturi scăzute. În funcție de stilul de condus al unei persoane, printre alte variabile, acest lucru poate reduce la jumătate timpul necesar pentru a trece de la o încărcare de 10 la 80%, comparativ cu mașina anterioară.

Foto: Porsche

Toate modelele Taycan actualizate sunt dotate standard cu suspensie pneumatică adaptivă.

Noua suspensie Porsche Active Ride poate fi comandată ca opțiune, pentru versiunile cu tracțiune integrală. Deși modelele cântăresc cu până la 15 kilograme mai puțin, echiparea standard este chiar mai extinsă decât înainte. Iluminarea ambientală, ParkAssist cu cameră pentru marșarier, oglinzi exterioare rabatabile electric cu iluminare, scaune față încălzite, Porsche Intelligent Range Manager (PIRM), pompă de căldură cu un nou sistem de răcire, suport pentru smartphone pentru încărcare wireless, porturi de încărcare electrică pe partea șoferului și a pasagerului din față, comutator Drive Mode și servodirecție Plus, toate vin în dotarea standard.

AMI MÉG ÉRDEKELHET