Să nu deranjăm animalele aflate în hibernare în timpul drumețiilor!

Mamiferele aflate într-o hibernare lungă sunt acum epuizate, lente și trebuie să fim și mai atenți să nu le perturbăm habitatul. Să vedem cum ar trebui să ne comportăm!

Foto: Getty Images

Toată lumea știe despre urși că pe timpul iernii se retrag în peșteri și nu ies decât primăvara – dar nimeni nu se gândește să-i deranjeze. Să avem grijă cu ei! Dar ce alte animale se mai odihnesc în această perioadă? Sper exemplu aricii, pârșii, liliecii, veverițele, marmotele, taurii și hamsterii, popândăii și hârciogii. Să avem grijă și de ei!

Hibernarea este o stare latentă în care mamiferele supraviețuiesc sezonului rece. Una dintre versiuni este somnul apoape complet, iar cealaltă un fel de toropeală. În hibernare animalul trăiește cu o temperatură a corpului și o activitate scăzută, îi apare un strat de grăsime maro care să-l mențină cald – acest tip de somn de iarnă este caracteristic mamiferelor cu sânge cald. Într-o asemenea stare, metabolismul și bătăile inimii animalelor încetinesc foarte mult, se prelungește și timpul de reacție, nu se pot apăra, nu pot fugi, așa că cel puțin noi, oamenii, nu trebuie să-i deranjăm.

CUM SĂ PROTEJĂM ANIMALELE?

Foto: Shutterstock

  • Să avem grijă de arici când măturăm frunzele căzute, animalele care oricum nu sunt rapide vor reacționa acum și mai încet și pot fi rănite.
  • Animalele se ascund în locuri ferite de îngheț și colectează acolo suficientă hrană pentru toată iarna, așa că să nu golim sau să curățăm găurile, cuiburile, cavitățile, colțurile și crăpăturile suspecte. Grămezile de frunze uscate, ramuri, semințe și fructe care arată ca un gunoi pot indica pregătirea pentru hibernare.
  • Să nu tăiem acum copaci sau arbuști în care există o vizuină sau în jurul cărora am descoperit multă forfotă..
  • Liliecii se simt bine și în podul clădirilor încălzite sau ferite de îngheț, să nu-i alungăm!
  • Arderea frunzelor uscate este oricum o activitate interzisă și dăunătoare, dar poate pune în pericol viața aricilor cărora le place să se ascundă acolo!
  • Să construim un cuib pentru arici sau un loc de ascunzătoare din cioturi de copaci, ramuri și multe frunze uscate. Aricii pornesc după pradă seara, pe întuneric, atunci începe mișcarea în grădini și păduri – să nu-i deranjăm.
AMI MÉG ÉRDEKELHET