Úti patika – tippek az elővigyázatos nyaraláshoz

Nyár, kánikula, utazás, nyaralás, sok és nagy evés-ivás, még több fagyi és napsütés – aztán jön a rosszullét. De mitől? Hőség, gyomorrontás, vírusos fertőzés? Ha odafigyelünk, a baj elkerülhető.

Fotó: Shutterstock


Bármely tengerparti régió felé vegyük is az irányt, a nyári időszak egyik leggyakoribb és legkellemetlenebb betegségével, a szalmonellával mindenhol találkozhatunk. A tünetek – hányás, hasmenés, hasi görcs, magas láz – a legtöbb esetben 3-5 nap alatt elmúlnak, de az idősebbeknél és a gyerekeknél figyelni kell a kiszáradás veszélyére. A baktérium fő előfordulási helye a tojás és a nyers hús, éppen ezért a nagy melegben vigyázzunk azokkal az ételekkel, amelyekbe olyan összetevők kerülnek, mint a majonéz, a hollandi alapú mártások vagy a különböző habkrémek nyersen vagy gőzölve (és nem sütve vagy főzve), nem is beszélve a nyers ételekről, mint például a szusi és a tatárbifsztek.

​Hepatitis A – védekezzünk oltással!

Fotó: Shutterstock

Bár a különböző védőoltások általában csak a távoli úti célok esetében kötelezőek, a közelünkben is van több olyan ország – Olaszország, Horvátország, Görögország, Bulgária, Törökország, Tunézia és Egyiptom –, amelyek hepatitis A és B vírussal közepesen vagy erősen fertőzöttek, és ahol helyenként előfordul a hastífusz is. Ha ezekbe az országokba tartunk, mindenképp ajánlatos beoltatnunk magunkat hepatitis A ellen, hiszen a fertőződéshez az is elég, ha szennyezett csapvízből készült italokat, koktélokat, jégkockát vagy szennyezett vízzel mosott zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk.

​Ittál eleget?

Fotó: Shutterstock

A nyári hőségben fontos, hogy fokozottabban figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, főleg vezetés közben. Víz nélkül megemelkedik a szívfrekvencia és a testhőmérséklet, miközben a szervezet fontos tápanyagokat veszít. Már egy enyhe kiszáradás esetén is – amikor testsúlyunknak hozzávetőlegesen 2 százalékát veszítjük el – csökken mind a fizikai mind a szellemi teljesítőképesség, és megjelennek az első tünetek: fejfájás, a koncentrációs képesség csökkenése, fáradtság, szomjúság.

Egy egészséges felnőtt folyadékszükséglete átlagos igénybevétel mellett napi 2-2,5 liter, de nyáron, kánikula idején ez a mennyiség elérheti a 3,5-4 litert is. Ennek biztosítására a jó minőségű víz és ásványvíz a legalkalmasabb, illetve a különböző teák, a tej és a folyékony tejtermékek, valamint a (lehetőleg minél magasabb gyümölcs- és minél alacsonyabb cukortartalmú) gyümölcs- és zöldséglevek. Nagy melegben ajánlatos kerülni a koffeintartalmú italokat, ám azok, akik rendszeresen kávéznak, megfelelő mennyiségben vezetés közben is fogyasszanak, mivel a koffein segít az éberség fenntartásában.

A gyerekek esetébena napi 1-1,5 liter folyadék mellett kánikulában fontos, hogy sok gyümölcs- és zöldségfélét, valamint savanykás tejterméket (joghurt, kefir, aludttej) is fogyasszanak.

​Utazáskor legyen nálunk!

Fotó: Shutterstock

Hogy baj esetén ne egy számunkra ismeretlen helyen kelljen gyógyszerek után szaladgálni, mozgó patikánkból ne hiányozzon:

  • láz- és fájdalomcsillapító (lehetőleg többféle hatóanyaggal)
  • hasmenést gátló szer
  • enyhe hashajtó
  • hányinger elleni gyógyszer
  • sebfertőtlenítő oldat
  • steril géz
  • sebkötöző
  • vízhatlan sebtapasz
  • napozó- és napozás utáni szer
AMI MÉG ÉRDEKELHET