Újra K’gari a világ legnagyobb homokszigetének neve

A világ legnagyobb, 1840 négyzetkilométeres homokszigete 1992 óta az UNESCO Világörökség része.

Az ausztráliai Queensland tagállam kormánya hivatalosan is visszaállította a korábbi Fraser-sziget nevét az őslakosok által használt K’gari elnevezésre. Az esőerdő, tavak és vízesések által borított K’gari népszerű ökoturisztikai célpont, tavaly mintegy 800 ezer látogatót fogadott.

Fotó: teq.queensland.com

A queenslandi kormány bejelentette, hogy Ausztrália egyik legértékesebb és legfontosabb kulturális célpontját, az egykori Fraser-szigetet hivatalosan is átnevezték a hagyományos "K'gari" névre. A döntés hivatalosan is elismeri a butchulla törzs ősi kapcsolatát a szigettel, amely mintegy 750 ezer év alatt felhalmozódott homok felszínén alakult ki. A hagyományos butchulla kultúrában a K'gari óriási történelmi jelentőséggel bír, a törzs mítoszai és történetei szorosan kapcsolódnak a világ legnagyobb homokszigetének tavaihoz, partvidékéhez és esőerdőihez. Az aboriginal butchulla törzs mintegy 20 ezer éve él harmóniában a természettel, összetett kapcsolatot alakítva ki a földdel, a tengerrel, valamint a növény- és állatvilággal.

Fotó: teq.queensland.com

A Queensland fővárosától, Brisbane-től 300 km-re északra található sziget az egyetlen hely a világon, ahol magas esőerdők nőnek az olykor több mint 200 méteres homokdűnéken.

K'gari a belföldi és a külföldi látogatók kedvelt célpontja.

A különleges szigeten nincsenek utak, a látogatókat homokos ösvényeken és vízi utakon, terepjárókkal és csónakokkal viszik a különböző látványosságokhoz – például a Boorangoora (McKenzie) tó kristálytiszta vizéhez, amely egyike a sziget mintegy 100 édesvízi tavának. A Hervey-öböl közelében évente mintegy 1500 púpos bálna vonul át, amelyeket megfigyelőtúrákon csodálhatunk meg.

Videón K'gari szigete

www.youtube.com

Must-do experiences on K'gari (Formerly Fraser Island)
AMI MÉG ÉRDEKELHET