Strandoljunk okosan – mire figyeljünk nyáron a medencénél!

A vízparton töltött napok a szó szoros értelmében a nyár fénypontját jelentik. Íme, néhány alapszabály, hogy a strandolás valóban felhőtlenül teljen.

Fotó: Unsplash



Papucs nélkül egy tapodtat se!

Strandolás közben a talpunk van a leginkább igénybe véve. Kevesen tudják, de semmilyen sérüléssel nem ajánlatos strandra menni, legyen az horzsolás, vágás vagy berepedezett bőrfelület. A problémát ilyenkor nem a víz jelenti, hanem a strand kövezete és a tusoló burkolata. Ezekről a felületekről könnyen kórokozók juthatnak a hámrétegbe, fertőzést okozva, ezért minden esetben használjunk jó minőségű műanyag papucsot.

Fotó: Pexels

Fontos a folyadék

A strandon a szokásosnál is jobban kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre. A napfény, a víz és a fizikai aktivitás szinte kiszívja a szervezetből a nedvességet. A legjobb választás a szénsavmentes ásványvíz vagy a frissen facsart gyümölcslevek. A kávé, az alkohol és a fekete tea azonban dehidratálja a szervezetet. Egy átlagos felnőtt számára a vízparton minimum 3-4 liter folyadék elfogyasztása ajánlott.

Váltsunk ruhát!

A kórokozók az egészséges bőrfelületen is megtapadhatnak, a nedves fürdőruháról már nem is beszélve, így érdemes a vízben töltött idő után teljesen megszárítkozni. Hazaindulás előtt langyos vízzel és szappannal alaposan tusoljunk le, majd vegyünk fel száraz, tiszta ruhát. Ezzel a minimálisra csökkenthetjük a fertőzések kockázatát.

Fotó: Unsplash

Óvatosan a nappal!

A vízparton az UV-sugárzás elleni védelem elengedhetetlen. Az alapszabály itt is érvényes, vagyis délelőtt 11 és délután 4 óra között ne tartózkodjunk közvetlenül a napon, válasszunk árnyékos területeket. Kerüljük „az árnyas fa tövében" való szunyókálást is, mert a nap járása miatt könnyen arra ébredhetünk, hogy a tűző napon fekszünk. Az egyik legfontosabb kellék a strandoláshoz a naptej, amely lehet spray vagy krém. Bármilyen tónusú a bőrünk, a nap sugárzásának egy része bejut a bőrréteg alá és a DNS rongálódásához vezethet, így használata kötelező minden korosztály számára. A fizikai és kémiai fényvédőket tartalmazó termékek tárháza végtelen, de az allergiás reakciók elkerülésének érdekében érdemes natúr, teljesen természetes összetevőkből készült naptejet vásárolni. A napozás elején használjunk a szokásosnál 15-tel magasabb faktorszámú terméket, de akkor se menjünk 15-ös faktor alá, ha már lebarnultunk. A naptejet legalább 20-30 perccel a szabadban tartózkodás előtt alkalmazzuk a teljes testen, ne hagyjuk ki a fülcimpát és a lábfejet sem! A műveletet 2-3 óránként, valamint minden fürdés után ismételjük meg.

A naptej mellé

Fontos, hogy ne csak a naptejet tegyük be a strandtáskába, hanem mindjárt a napozás utáni testápolót is. A strandon általában észre sem vesszük, mennyire „megfogott" minket a nap, hazafelé tartva az autóban azonban már érezzük, hogy húzódik a bőrünk. A legjobb, ha nem várunk estig, hanem még a zuhanyzás után a strandon bekenjük magunkat testápolóval.

Védelem a fejnek

Egy strandon töltött hosszú nap utáni hasogató fejfájásnál nincs rosszabb. A hőguta elkerülése végett mindig legyen a fejünkön kalap. Válasszunk olyat, amely jól szellőzik és a nyakunk egy részére is árnyékot vet.

Foto: Pexels

Kicsikkel a strandon

Ha gyermekekkel megyünk strandolni, különösen fontos, hogy figyeljünk rá, mennyi időt töltenek a vízben. A legtöbb aquaparkban van termálvizes medence is, melynek hőfoka jellemzően 35 fok feletti. A meleg víz igen megterhelő a szívnek, így semmiképpen ne töltsenek benne 10-15 percnél többet. A karúszó és az úszógumi használata pedig akkor is javasolt, ha már tudnak úszni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET