Roma pregătește un nou obiectiv antic spectaculos pentru vizitatori

Ministerul italian al Culturii a anunţat descoperirea unei luxoase ''domus'' romane cu o vechime de peste 2.000 de ani şi un mozaic "incomparabil", realizat din scoici, fragmente de sticlă şi de marmură.


Această "domus", o vilă construită de romani bogaţi, se află în inima Parcului Arheologic Colosseum şi este o "comoară autentică", a indicat ministrul italian Culturii, Gennaro Sangiuliano.

Locuinţa se întindea pe mai multe etaje însă ceea ce face descoperirea excepţională este prezenţa unui extraordinar mozaic mural, incomparabil prin complexitatea scenelor reprezentate. În mozaic, trei corăbii mari călătoresc spre un oraş de coastă, pe ale cărui ziduri pot fi văzute mici turnuri şi porticuri, într-o scenă care sugerează că proprietarul acestei domus a fost victorios în luptă.

Scoasă la iveală de arheologii care au descoperit o serie de ziduri în 2018, reşedinţa are mai multe etaje. Până în prezent, doar câteva încăperi au fost explorate, săpăturile urmând să continue până în 2024. Amplasată în jurul unui atrium, camera principală era o sală de banchet modelată precum o grotă, care era folosită pe perioada verii.

www.youtube.com

Colosseo, scoperta nuova domus tra Foro Romano e Palatino

Proprietarul, un nobil roman probabil senator, şi-ar fi distrat oaspeţii şi cu jocuri de apă spectaculoase, graţie ţevilor de plumb plasate între pereţii decoraţi. Mozaicul datează din ultimele decenii ale secolului al II-lea î.Hr. şi a fost realizat, printre altele, din diferite tipuri de scoici, tessere din albastru egiptean, sticlă preţioasă, mici fragmente de marmură şi alte tipuri de piatră.

De asemenea, printre frunze de lotus şi viţă de vie se pot vedea grămezi de arme cu carnyx-uri, părţi din nave de război şi tridente, făcând poate aluzie la un dublu triumf, terestru şi naval, al proprietarului acestei domus. "Vom lucra intens pentru a face acest loc, unul dintre cele mai sugestive din Roma antică, accesibil publicului cât mai curând posibil", a promis Alfonsina Russo, directoarea Parcului Arheologic Colosseum, informează Agerpres.

AMI MÉG ÉRDEKELHET