Miért éri meg jobban egy amerikai férfinak, hogy egy óceánjárón éljen a szülővárosa helyett?

Úgy tűnik, egy lakosztály bérlése egy tengerjáró hajón költséghatékonyabb lehet, mint egy szárazföldi lakásban élni.

Illusztráció: Storylines


Austin Wells, egy 28 éves San Diegó-i férfi most írt alá egy 12 évre szóló bérleti szerződést az MV Narrative óceánjáró hajón lévő apartmanra – nígy folyamatosan járja majd a világot, miközben van egy hely, amit otthonának nevezhet. És bár 300 000 dollárt fizetett a lakásért, így is havonta körülbelül 500 dollárt spórol.

Világszerte sok fiatal küzd az első ingatlan megvásárlásával, mivel az árak magasak, hitelhez pedig nehéz hozzájutni. Emiatt nemcsak nálunk, de az Egyesült Államokban is sokan kénytelenek vagy tovább a szüleikkel lakni, vagy vásárlás helyett bérelni egy lakást. Eközben egyre többen kezdenek alternatív megoldások után nézni, és Austin Wells, egy fiatalember a kaliforniai San Diegóból pedig valóban érdekes lehetőséget talált.

Illusztráció: Storylines

A 28 éves férfi az MV Narrative, egy 500 privát szobát és lakosztályt magába foglaló álló óceánjáró hajó fedélzetén bérelt lakást. Az óriási hajót jelenleg még építik Horvátországban és a tervek szerint valamikor 2025-ben fog vízre szállni. A lakosztály 22 négyzetméteres, benne egy kihúzható ággyal, kamrával, íróasztallal és egy külön fürdőszobával. Bár az ár nem tűnik olcsónak, a bérleti szerződés időtartamára leosztva 144 hónapon át havi 2083 dollár jön ki. Így ahhoz képest, hogy szülővárosában átlagosan 2500 dollárt költene egy lakásra, Wells közel 500 dollárt spórol havonta, miközben a világot járja. Mivel a bérleti díjak emelkednek, a megtakarított összeg is jelentősen nőhet.

Illusztráció: Storylines

"A leginkább az tetszik, hogy nem kell nagyon megszakítanom a mindennapi rutinomat ahhoz, hogy világot lássak. A munkaidőm nagyon kora estére, éjszakára és reggelre fog tolódni, de ez lehetőséget ad arra, hogy napközben mindig meglátogassak egy új várost. A technológia és a megváltozott szokások már lehetőséget adnak arra, hogy az embernek úgy lehessen egy szokványos munkahelye, hogy közben a világ óceánjain úszó lakókomplexumban éljen" - mondta Austin a CNBC-nek.

Illusztráció: Storylines

Wells a tengerjáró hajón lévő apartmanját más lakókkal és turistákkal is megoszthatja, mivel a lakók bármikor szabadon rendelkeznek a lakásukkal. Ami a kényelmi szolgáltatásokat illeti, a hajón 20 étterem, iskola, könyvtár, bank, mozi és medence is lesz. Emellett a tartósan a fedélzeten élők számára külön edzőterem, termelői piac, orvosi szolgáltatások, saját konyhák és 24 órás szobaszerviz áll majd rendelkezésre.

AMI MÉG ÉRDEKELHET