Lenyűgöző régészeti felfedezés Spanyolországban

Fotó: Shutterstock


Tudósok azonosították a világ legrégebbi borát, egy körülbelül 2000 éves fehérbor cseppet, amelyet egy ókori római temetkezési helyen fedeztek fel a Sevilla melletti Carmona város közelében, amelyről úgy vélik, hogy egy családi sír volt, amely az ókori római Carmo városából származik.

A temetkezési hely hat urnát tartalmazott emberi maradványokkal, valamint számos tárgyi emléket - közölte a Cordobai Egyetem és a város régészeti osztályának kutatócsoportja. A kutatók, akik a felfedezést "kivételesnek és váratlannak" nevezték, egy férfi személy maradványait találták meg, amelyeket "vöröses" folyadék borított egy lezárt, üvegből készült temetkezési urnában. Korábban a legrégebbi felfedezett bor a németországi Speyerből származó, 1867-ben talált palack volt, amelyről úgy vélték, hogy a 4. századból származik - olvasható a Cordobai Egyetem közleményében.

Fotó: Shutterstock

A Journal of Archaeological Science című folyóiratban közzétett eredmények szerint a folyadék ásványi anyagainak elemzése és bizonyos jellegzetes polifenolok kimutatása, amelyek minden borban megtalálhatók, lehetővé tette a kutatók számára annak megállapítását, hogy a folyadék fehérbor. A folyadék az idő múlásával elszíneződött, valószínűleg az urnában található "szilárd maradványok miatt" - írták a tudósok a tanulmányban. A bor eredetének azonosítása bizonyult a legnehezebb kihívásnak, mivel nem lehet összehasonlítani más korabeli bormaradványokkal - mondták a kutatók. Találtak azonban hasonlóságot a Montilla-Morilesban, a Carmonától keletre fekvő Montilla-Moriles borvidéken termelt mai fehérborok ásványi anyagprofiljával, valamint a Jerez de la Fronterából származó sherry borokkal.

Fotó: Pixabay

Míg a bort a rómaiak vallási jelentősége miatt széles körben használták temetkezési szertartásokhoz, az eddig felfedezett ókori borok maradványai szárazak voltak, gyakran "az edények falába szívódtak be" - állítják a kutatók, akik szerint ez "a legrégebbi folyékony formában megőrzött ókori bor". Az, hogy a borral borított maradványok egy férfié voltak, nem véletlen a kutatók szerint, akik rámutattak, hogy a római korban a nőknek sokáig tilos volt bort kóstolniuk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET