Anyukák és nagymamák hozták létre az olasz konyha Airbnb-jét

Van kitől tanulniuk a turistáknak.

Fotó: Shutterstock


Különleges közösségi programot alkottak meg az olasz anyukák és a nagymamák, amelynek keretében turistákat tanítanak az autentikus olasz gasztronómia mesterfogásaira. Mert hát ki tudná náluk jobban megfőzni vagy megsütni a világhírű olasz konyhakultúra csodálatos ételeit, a pizzától kezdve egészen az ezerféle pastákig?

Fotó: Getty Images

A Cesarine közösséghez tartozó háztartások már 2004 óta várják a főzni tanulni akaró utazókat, akiket bevezetnek az adott régió, az adott település kulináris hagyományaiba. A platform az elmúlt években vált igazán ismertté és népszerűvé, ami annak is köszönhető, hogy elkezdett egész Itáliára kiterjedni.

Kezdetben főleg háziasszonyok kapcsolódtak be az „olasz konyha Airbnb-jének” is becézett Cesarine-programba, és ma is ők teszik ki a közösség 80 százalékát. Azonban később a gyerekek kirepülése miatt egyedül maradt férfiak is éltek a lehetőséggel – ők a Cesarinik.

Fotó: Getty Images

Cesarinék és Cesarinik nem csak a nagyvárosokban élnek, hanem kisebb, gyakran tengerparti településeken is, az utazók pedig megválaszhatják, hol akarnak belevágni a tanulásba. A honlapon különféle tanfolyamok és lakáséttermek kínálatából válogathatnak, és gyakran más érdeklődő turistákkal együtt kóstolhatják meg a végeredményt.

Fotó: Getty Images

A milánói Annamaria Chiapetti két éve Cesarina, és a főzés mellett az olasz piacok forgatagát bemutatja is vendégeinek, hogy felhívja a figyelmüket a minőségi alapanyagok fontosságára és elmeséli nekik, hogy milyen ételek is készíthetők az éppen kapható hozzávalókból. Elmondása szerint egy-egy látogatás során főként kevésbé időigényes fogásokat mutat be a vendégeknek, akik leginkább az előkészítési munkálatokban segítik. Miközben a háziasszony főz, a látogatók pedig – miközben egy-egy pohár bor mellett a frissen vásárolt sajtot, sonkát falatozzák – a tanulásra és a közösségi élményre fókuszálnak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET