Még az olaszok is csak most kezdik felfedezni ezt az apró toszkán szigetet

90 százalékát érintetlen természet teszi ki.

Fotó: Shutterstock


Hiába számít Olaszország az egyik legnépszerűbb európai úti célnak, a tömeg a legtöbb helyen alaposan megnehezíteni a kikapcsolódást. Giglio sziklás, középkori hangulatú szigetét azonban még viszonylag kevesen ismerik.

Homokos tengerpartjaival, szőlőseivel és ritka állatfajaival az olasz “csizma” nyugati oldalán, Korzika magasságában fekvő Giglio egyre népszerűbb az olasz nyaralók körében – írja keresési adatokra hivatkozva a brit HomeToGo utazási portál.

Fotó: Shutterstock

A 23,8 négyzetkilométeres toszkán sziget vonzerejét elsősorban a 90 százalékát kitevő érintetlen természet biztosítja: az enyhe mediterrán klímájú Giglión több mint 700 növényfaj honos, valamint olyan ritka állatok, mint a tirrén korongnyelvűbéka vagy a vándorsólyom.

Tavasszal, a virágzási periódusban, különösen szép látványra számíthatnak a látogatók.

A 28 kilométer hosszú partokat a nyugati oldalon leginkább meredek gránit- és mészkősziklák, a keleti részen pedig homokos partok szegélyezik. Giglio négy jelentős strandja közül a Campese a legnagyobb, melynek vöröslő homokjáról bámulatos naplementében lehet részünk. A Tirrén-tenger kiváló hely a búvárkodásra, így a sziget körüli gazdag vízi élővilágot is felfedezhetjük.

Fotó: Shutterstock

A sziget három nagyobb települése közül a nyugati parti Giglio Portóban van az egyetlen kikötő.

Szűk utcáit nyáron a bárokba, éttermekbe és az üzletekbe betérő turisták lepik el. A történelmi emlékek közül érdemes felkeresni a Szaracénok Tornyát (Torre de Saraceno) és a római kori falmaradványokat, amelyek már egyes mai házak részét képezik.

Az igazi középkori hangulatot árasztó középső falu, Giglio Castello legjelentősebb látványosságai Szent Péter apostol temploma, és az egészt települést kitevő erődítmény, de jópár túraútvonal is indul innen. A szintén a sziget nyugati partján fekvő Giglio Campesében a gyönyörű strand mellett Torre del Campesét ér meg egy látogatást.

AMI MÉG ÉRDEKELHET