Hogyan telhet jól a vakáció, ha közben megbetegedsz? Íme néhány hasznos tanács!

Fájó gyomorral, beállt nyakkal, lázasan nyaralni az egyik legkellemetlenebb és legbosszantóbb dolog. Tippeket adunk, hogy jól teljen a nyaralásod!

Fotó: Shutterstock

Számos olyan ország van a világban, ahova kizárólag kötelező védőoltásokkal léphetsz be, vagy esetleg nem biztonságos a csapvíz fogyasztása. Mindez különösen fontos, ha valamilyen tartós betegséggel utazol, hiszen ebben az állapotban még inkább ki vagy téve az egészségügyi veszélyeknek. Mielőtt bepakolnál a bőröndbe, a következő tanácsokat érdemes megfogadnod.

​Oltások

Úti céltól függően érdemes oltást kérni malária, kolera, tífusz és sárgaláz ellen, illetve a rutinoltásokat is ellenőrizni kell. Ilyen például a DTPA (diphteria-tetanusz-pertussis), a Covid-19-vakcina, az influenza, valamint a hepatitis A és B megelőzésére szolgáló injekciók. Ne felejtsd el megnézni azokat az országokat is, amelyeken csak átutazol, mivel egyes helyekre csak úgy léphetsz be, ha megvannak a szükséges védőoltásaid.

Amennyiben biztosan tudod, hogy több oltásra lesz szükséged, állíts össze egy oltás-idővonalat.

Ideális esetben az indulás előtt körülbelül hat hónappal meg kell kezdeni az oltásokat, hiszen van, amikor emlékeztető injekció is szükséges. Ha erre nincs időd, nagyjából két hónapon belül meg kell kapnod a kötelező vagy az általad választott vakcinákat. A legutolsó időpont, ha az indulás előtt hat héttel lecsekkolod az adott ország követelményeit és javaslatait az oltásokkal kapcsolatban, megkapod a szükséges oltásokat, majd négy hét múlva ezt újra megteszed. Előfordul, hogy bizonyos országok csak ajánlanak egyes oltásokat, de nem köteleznek rá. Ilyenkor mindenképpen beszélj a kezelőorvosoddal, főleg, ha tartós betegséggel utaznál.

Gyógyszerek

Fotó: Shutterstock

A receptköteles gyógyszereidet is időben váltsd ki, és ellenőrizd, hogyan vihetők be a célországba. Sok helyen erről egy orvosi igazolást is magadnál kell tartanod, amivel azt bizonyítod, hogy nem drogkészítményt birtokolsz. Ha gyakran van húgyúti fertőzésed vagy egyéb, kizárólag antibiotikummal kezelhető betegséged, nem árt azzal is készülni, és probléma esetén kintről egyeztetni az orvosoddal a helyes adagolást illetően.

Emellett jól teszed, ha több recept nélküli gyógyszert is becsomagolsz, hiszen ki tudja, a célállomáson hol jutsz hozzá és mennyiért. A következő készítményeket tedd be a neszesszerbe:

  • Lázcsillapító, köhögéscsillapító, antihisztamin, hashajtó, széntabletta, savlekötő, émelygést-, szédülést-, hányingert enyhítő készítmény, orrspray
  • Probiotikum: nagy segítség lehet hasmenés, hasfájás esetén
  • L-glutamin: elősegíti az emésztést és segít a bél-mikrobiom javításában, ami különösen fontos, ha távoli területekre utazol, vagy nem teljesen tiszta körülmények közt étkezel.
  • C-vitamin, D-vitamin és cink: az immunrendszer megerősítésére
  • Fertőtlenítőszer: sérülések, sebek fertőtlenítésére
AMI MÉG ÉRDEKELHET