Aici trebuie să ajungi dacă vrei să te relaxezi în cel mai verde oraș din Europa

Madridul își păstrează pentru al cincilea an titlul de "Orașul Copacilor".

Foto: Shutterstock


Distincțiile "Orașul Copacilor" au fost lansate în 2019 de către Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE) și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Inițiativa invită primarii și administrațiile locale din întreaga lume să se angajeze să planteze mai mulți copaci, precum și să lucreze pentru atingerea unor obiective care vor contribui la crearea unor medii urbane mai verzi și mai sustenabile.

Pentru a deveni "Orașul Copacilor", localitățile trebuie să demonstreze că au îndeplinit cinci principii-cheie ale proiectului. Printre acestea se numără punerea în aplicare a planificării și a resurselor financiare pentru gestionarea arborilor și crearea unui recensământ actualizat al arborilor de care au grijă. Ideile lor trebuie să fie susținute de legislația și reglementările relevante pentru întreținerea copacilor, precum și de sprijinul pentru proiecte ecologice.

Foto: Unsplash

Printre motivele succesului Madridului se numără abordarea consiliului local în ceea ce privește plantarea, cu 210.000 de copaci noi apăruți în tot orașul în ultimii patru ani și un angajament de a mai planta încă o jumătate de milion. Orașul se mândrește cu peste 6.000 de hectare de zone verzi, inclusiv parcuri și grădini îndrăgite, cum ar fi plămânul verde întins din inima orașului care este El Retiro, precum și Casa de Campo, Parque del Oeste, Madrid Río, Parque Juan Carlos I și El Capricho. Nu trebuie ratat turnul de belvedere de lângă iazul din El Retiro, care oferă o priveliște fantastică asupra ofertei de verdeață a parcului către cartierele locale.

Foto: Shutterstock

Orașele sunt vinovate pentru aproximativ 75% din toate emisiile de dioxid de carbon la nivel global, dar trebuie să trăiască și cu efectele încălzirii, deoarece se confruntă cu temperaturi de vară mai ridicate decât oricând - iar până în 2050 se anticipează că două treimi din omenire ar putea locui în zone urbane. S-a demonstrat că arborii ajută la crearea de locuri mai răcoroase în mediile urbane, precum și la creșterea calității aerului prin absorbția poluării și promovarea unei mai mari biodiversități. Mai mult, cercetătorii au demonstrat că o densitate mai mare de arbori generează profit în orașe și contribuie la creșterea valorii proprietăților. Unele estimări plasează randamentul investiției la 2,25 dolari pentru fiecare dolar cheltuit.

AMI MÉG ÉRDEKELHET