5 orășele din Sicilia unde oamenii știu ce înseamnă adevărata dolce vita

Sicilia este destinația perfectă: chiar și acum, iarna, vremea este plăcută, caldă, și putem ajunge acolo cu un zbor scurt.

Foto: Unsplash

Vă arătăm 5 orășele frumoase și liniștite unde putem mânca bine și medita timp de câteva zile între două săptămâni aglomerate de muncă.

Trapani

Foto: Flickr

Istoria a trecut peste orașul din vestul Siciliei, care a stat sub stăpânire cartagineză, romană, vandală, bizantină, arabă și normandă deopotrivă. Diferite culturi și-au pus amprenta asupra imaginii orașului, amestecând toate stilurile de arhitectură, de la normandă la barocă. Din mulțimea de biserici, Sant' Agostino a fost construită în secolul al XIV-lea, iar mănăstirea iezuită este un exemplu magnific de baroc. Bijuteria Catedralei San Lorenzo este o pictură Van Dyck. Orașul vechi este situat pe o peninsulă îngustă, fiind o plăcere să ne plimbăm pe aleile sale clasice. Distileria de sare Saline, care funcționează și astăzi lângă oraș, este un adevărat paradis al păsărilor, unde se poate vedea chiar și flamingo.

Piața Martiri D'Ungheria a apărut și în celebrul serial de televiziune, „Caracatița”.

Cefalù

Foto: Wikimedia

Situat pe malul Marii Tireniene, orasul renumit pentru portul său pitoresc și pentru catedrala arabo-normandă, decorată cu mozaicuri bizantine și cu o cristelniță cu patru lei este una dintre cele mai populare destinații turistice din Sicilia. Străzile înguste au o adevărată atmosferă medievală, unele șerpuind pe vârful dealului până la castelul sarazin, de unde se deschide o panoramă uimitoare asupra mării. Pe lângă fântânile sculptate în piatră, în oraș există și mai multe băi romane, dar turiștii preferă desigur plajele: toți sunt de acord că asemenea plaje de nisip nu se mai găsesc nicăieri pe insulă.

Atmosfera din Cefalù, desigur, nu atrage doar turiștii, numeroase filme fiind filmate în oraș, cel mai cunoscut dintre ele fiind „Cinema Paradiso”.

Siracusa

Foto: Unsplash

Potrivit legendei, aici s-a tranformat Arethusa într-o nimfă.

Desigur, nu din acest motiv a intrat în Patrimoniul Mondial centrul antic al orașului, Ortigia, având o locație cu adevărat unică, cu câteva poduri către insula din vârful peninsulei. Deși toate culturile care s-au așezat aici din cele mai vechi timpuri și-au pus amprenta asupra ei, mult mai puține dintre ele au supraviețuit din cauza a două cutremure, după care centrul istoric al orașului a fost reconstruit în stil baroc. Din fericire, templul lui Apollo, fântâna Arethusei, clădirea teatrului antic, iar lângă ea cariera cu peștera numită Urechile lui Dionysios, amfiteatrul, respectiv catedrala construită în secolul al VII-lea au supraviețuit dezastrelor, așa că orașul este o mină de aur și pentru fanii de antichități.

​Catania

Este un oraș de neratat și pentru că majoritatea zborurilor aterizează aici.

Dar acesta nu este singurul motiv pentru care merită să petrecem câteva zile în oraș, care este unul dintre cele mai fierbinți locuri din Italia – și unul dintre cele mai nefericite: vecinătatea Etnei a însemnat mai multe cutremure și erupții devastatoare - la sfârșitul secolului al XVII-lea, aproape întregul oraș fiind distrus. Mai târziu însă a fost dezvoltat un sistem prin care o parte din lava vărsată să fie folosită ca material de construcție. Cel mai cunoscut locuitor al orașului este compozitorul Vincenzo Bellini, al cărui mormânt se poate vedea în Catedrala Sant’Agata, în timp ce Grădinile Bellini sunt o mică oază de liniște în orașul plin de viață. O atracție interesantă este castelul Ursino construit din piatră de lavă, piața Domului cu fântâna cu elefanți, amfiteatrul și teatrul greco-roman.

Ragusa

Foto: Unsplash

Ca și imaginea altor orașe siciliene, și cea a Ragusei a fost formată de cutremure.

Aici în 1693 s-a prăbușit totul și din motive religioase și politice două orașe au fost reconstruite de fapt pe dealuri, care au fuzionat abia în 1926. Majoritatea clădirilor vechi se găsesc în Ibla, pe latura sud-estică supraviețuind ruinele necropolei din epoca bronzului, iar în centru se pot vedea minunate clădiri în stil baroc, precum Duomo di San Giorgio, Santa Maria dell'Idria sau Palazzo della Cancelleria. Adevărata experiență este oferită însă de cutreieratul străduțelor care urcă abrupt pe versantul muntelui, iar aici multe magazine mici, restaurante și cofetării invită înăuntru oaspeții.

AMI MÉG ÉRDEKELHET