Sejur cu maşina în Slovacia şi Cehia – Partea a II-a

Orașele din Slovacia și Cehia sunt destinaţii perfecte pentru un weekend prelungit, dar ne putem chiar planifica un traseu automobilistic mai lung pentru a cunoaște cele două ţări în detaliu. În al doilea parte a drumului ajungem în Praga și Braislava.

Foto: Unsplash

Oraşele din Slovacia şi Cehia oferă călătorului curios experiențe autentice datorită tradițiilor bogate, a micilor orașe superbe, dar şi a gastronomiei savuroase.

Praga

Foto: Unsplash

Capitala actuală a Cehiei, cândva capital a Sfântului Imperiu Roman, a fost denumită, nu întâmplător, „oraşul celor o sută de turnuri" sau „oraşul de aur". Cetatea impozantă de pe malul stâng al râului Vltava şi catedrala Sfântul Vitus, construită timp de mai bine de 600 de ani, sunt legate de piaţa Oraşului Vechi (în imaginea de la începutul articolului) prin podul Carol, ornat cu 30 de statui. Aceste două sectoare ale oraşului reprezintă şi una dintre cele mai populare destinaţii turistice din întreaga lume. Din turnul primăriei se poate admira panorama Pragăi de la o altitudine de 50 de metri, orologiul Orloj fiind cel mai vechi ceas astronomic funcţional din lume.

Foto: Pexels

Sute de muzee, galerii şi săli de expoziţie își aşteaptă vizitatorii, iar efervescenţa culturii stradale condimentează întreaga vacanţă. Artişti de pantomimă sau teatru stradal pot fi găsiţi oriunde, prin toate colţurile, uliţele și curţile secrete ale Oraşului Vechi. Fostul cartier evreiesc se leagă tot de Oraşul Vechi, iar aici se pot vizita sinagogi, dar şi vestitul Cimitir Evreiesc. Cele mai multe restaurante şi berării din Piaţa Vaclav şi Piaţa Oraşului Vechi sunt destul de scumpe, dar o străduţă mai încolo găsim sute de localuri cu preţuri accesibile.

Brno

Foto: Unsplash

Părăsind capitala cehă în direcţia sud-est pe drumul E50 ajungem, după o distanţă de 200 km, în oraşul Brno, a doua localitate din ţară ca mărime, având o populaţie de aproape 400 de mii de locuitori şi nenumărate atracţii turistice. O experienţă unică ne oferă cetatea Spilberk, catedrala gotică Sfântul Petru şi Pavel, Biserica Sfântul Iacob cu turnul său înalt de 92 de metri, dar şi Primăria. Iubitorii arhitecturii contemporane nu trebuie să rateze vila Tugendhat, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, iar Biserica şi Cripta Capuchin reprezintă probabil cea mai sinistră atracţie turistică din oraş. Aici se păstrează corpurile mumificate ale preoţilor.

Bratislava

Foto: Unsplash

La sud de Brno, pe drumul E65, ne întoarcem în Slovacia şi în capitala ei Bratislava, aflată pe malul Dunării. Atmosfera autentică central-europeană este definită de imaginea centrului istoric şi de cetatea cu patru turnuri, care se ridică deasupra râului. Vizitatorii avizi de cultură vor întâlni la Bratislava clădiri monumente baroce, muzee interesante şi galerii, iar turiştii în căutare de experienţe urbane pot cutreiera cu orele zonele pietonale înţesate de localuri pretenţioase sau mai accesibile, pline oricum de viaţă. Primăria Veche din centrul oraşului ne prezintă trei stiluri arhitecturale din ultimele cinci secole, din turnul ei deschizându-se o panoramă spectaculoasă peste oraş. Palatul Arhiepiscopal este cel mai frumos palat al oraşului construit în stil classicist şi găzduieşte tapiserii murale unice.

AMI MÉG ÉRDEKELHET