Acum 30 de ani a fost găsit Ötzi, omul de gheață – galerie foto

Doi alpiniști germani au observat cadavrul mumificat în zăpadă. Găsirea lui Ötzi a dus la descoperiri interesante.

Foto: Getty Images

Mumia înghețată sau omul de gheață a fost găsit la granița dintre Italia și Austria, în Alpii Ötztal, în apropierea monumentului Hauslabjoch, la o altitudine de 3.210 de metri. De aici a fost dus pentru examinare la institutul de autopsie al Universității din Innsbruck.

Potrivit primelor presupuneri, cadavrul ar fi fost un alpinist din epoca modernă, care a murit blocat pe munte la vârsta de 40 de ani și a fost considerat dispărut. Cum cadavrul înghețat era complet intact, cercetătorii au descoperit din ce în ce mai multe lucruri interesante. După cum s-a dovedit: Ötzi (numit și omul din Hauslabjoch) este cel mai vechi cadavru uman rămas intact.

Foto: Getty Images

Datorită tehnologiilor moderne de laborator, cunoaștem chiar și date șocante despre Ötzi, ca de exemplu că are 19 rude îndepărtate care trăiesc și astăzi în Tirol. Ötzi nu era tocmai sănătos: avea ateroscleroză, starea arterelor coronariene era gravă, în plus a fost infectat și cu periculoasa boală Lyme și, dacă nu ar fi de ajuns, tricocefalii i-au parazitat intestinul gros. În ciuda faptului că în Alpi și la acea vreme se practica deja agricultura și producția de lapte, iar unul dintre principalele alimente ale oamenilor care locuiau acolo erau lactatele, Ötzi era sensibil la lactoză. Interesant este că nu aceste multe boli cumulate au cauzat moartea bărbatului de 40 de ani din Epoca cuprului, și nici o rănire în timpul vânătorii, care era profesia lui. Cercetătorii și-au dat seama că a fost înjunghiat cu o suliță în timpul unui conflict apoi, când a devenit lipsit de apărare, a primit o puternică lovitură în cap. Din cauza rănilor nu și-a putut continua drumul și a înghețat.

Când a murit, Ötzi era îmbrăcat corespunzător: purta o căciulă și încălțăminte din piele de urs, hainele sale erau făcute din piei de oi, vite și capre domestice și din piei de animale sălbatice. Pe lângă mumie s-au descoperit și unelte caracteristice epocii: protector de tibie, topor de cupru, săgeată, pumnal, suliță realizată din os, lamă de piatră și amuletă. Cuprul era un metal considerat prețios la acea vreme, așa că Ötzi poate că a fost un om important, prestigios.

Ötzi deține și cel mai vechi tatuaj: în total avea 61 pe corp, dar pe atunci probabil că aveau rol decorativ. Este posibil ca tatuajele să fi avut și o semnificație simbolică, iar în multe cazuri li s-a atribuit un rol medicinal.

BLESTEMUL OMULUI DE GHEAȚĂ

În legătură cu Ötzi circulă o legendă montană potrivit căreia există un blestem asupra celor care au tulburat odihna mumiei înghețate. Un total de 7 cercetători au murit între anii 1990 și 2000, iar ei au fost prezenți la ridicarea omului de gheață și au examinat cadavrul – au fost uciși în accidente de mașină, avalanșă, accident de drumeție sau boli neașteptate. De aceea, tirolezii superstițioși tratează muntele cu respect și se feresc de tot ce este legat de mumie.

Galerie foto




Foto: Flickr/ Michael Dr Gumtau


Foto: Getty Images


Foto: 123rf


AMI MÉG ÉRDEKELHET