Ce sunt pădurile sacre și unde se mai găsesc ele pe Pământ?

Acestea au o semnificație spirituală pentru popoarele indigene.

Jungla amazoniană
Foto: Shutterstock

Termenul de "pădure sacră" poate suna mai degrabă mistic, dar pe lângă faptul că sunt importante pentru biodiversitate,aceste regiuni fac parte integrantă din punct de vedere cultural și spiritual din viața de zi cu zi a oamenilor care locuiesc în zonă.


Cele mai multe dintre aceste păduri se găsesc în India, unde respectul față de natură este o obligație morală în rândul hindușilor. Pădurile sacre sunt adesea situate în zone muntoase înalte și sunt supuse unor reguli speciale care protejează nu numai fauna locală, ci și populațiile indigene.

AMAZONIA (BRAZILIA ȘI PERU)

Foto: Instagram

Întreaga junglă amazoniană are o mare importanță spirituală pentru cei 800.000 de indigeni care trăiesc acolo în arii protejate, în mai multe rezervații. Bazinul Amazonului este, de asemenea, o zonă importantă din punct de vedere ecologic, a cărei conservare este crucială nu numai pentru localnici, ci și pentru întreaga omenire.

VALEA DZUKOU (INDIA)

Foto: Shutterstock

Situată la granița dintre două state din estul Indiei, Nagaland și Manipur, această pădure sacră are o importanță deosebită pentru tribul Angami. Cunoscută și sub numele de "Valea florilor", zona este formată din câmpii verzi, împânzite de bambus și pârâuri.

PARCUL NAȚIONAL OLYMPIC (STATELE UNITE)

Foto: Facebook

O parte din Parcul Național Olympic din nord-vestul statului Washington este, de asemenea, desemnată ca fiind o pădure sacră. În pădurea Hoh se află rezervația tribului indigen Quileute, pentru care regiunea are o semnificație spirituală.

PĂDUREA MAIMUȚELOR (INDONEZIA) 

Foto: Pixabay

Unul dintre cele mai importante locuri sacre pentru hindușii balinezi, Pădurea Maimuțelor este situată pe insula Bali, în apropierea orașului Ubud, și este denumită astfel după miile de maimuțe care trăiesc acolo. Pădurea găzduiește, de asemenea, trei temple aparținând comunității Padangtetal, care se bazează pe principiul "celor trei căi", ce promovează armonia dintre om și natură.

PĂDUREA SACRĂ MIJIKENDA KAYA (KENYA) 

Fotó: UNESCO/Okoko Ashikoye


În apropierea coastei kenyene a Oceanului Indian trăiesc membrii tribului Mijikenda, pentru care pădurile kaya au o semnificație sacră: ele reprezintă o legătură cu strămoșii lor și cu religia lor. Localitățile „kaya” sunt mici sate așezate în păduri, înconjurate de sanctuare.

AMI MÉG ÉRDEKELHET