Trebuie văzut o dată în viață: Pamukkale, minunea naturală a Turciei!

Situat în apropierea orașului Denizli, Pamukkale este una dintre cele mai populare destinații turistice din Turcia.

Foto: Pixabay

Minunea naturală rară a Turciei atrage mulțimi uriașe din întreaga lume, mai ales că se poate ajunge acolo în doar câteva ore din orice oraș de pe coasta mediterană, care se întinde de la Izmir până la Alanya.

Foto: Pixabay

Alături de Istanbul și Cappadocia, una dintre cele mai importante atracții din Turcia este Pamukkale, renumită pentru bazinele de calcar, albe ca zăpada și apele sale termale. Formațiunea naturală neobișnuită a fost creată de apa termală eruptă din sol, bogată în dioxid de carbon și bicarbonat de calciu, care, curgând pe versantul dealului, a format treptat bazine din ce în ce mai mari de-a lungul mileniilor.

Priveliștea este uluitoare – este un loc care cu siguranță trebuie vizitat o dată în viață.

Principalul sezon turistic din Turcia durează din mai până în septembrie. Întrucât Pamukkale ocupă un loc fruntaș în lista programelor organizate de agențiile de turism, să fim pregătiți pentru faptul că vara va fi foarte multă lume aici. Peste două milioane de turiști vin în fiecare an pentru a admira bazinele de travertin albe ca zăpada, pline cu apă caldă. Dacă este posibil, să alegem prima lună de primăvară sau toamna pentru o excursie la Pamukkale.

Foto: Shutterstock

Zona din jurul Pamukkale este situată pe o linie de întâlnire a unor plăci tectonice, de aceea aici uneori se produc cutremure, dar exact datorită activității vulcanice desfășurate în adâncuri s-a putut forma un deal de calcar atât de mare. Din apa termală care erupe cu un conținut ridicat de calciu s-a depus la suprafață carbonatul de calciu eliberat, iar în câteva milenii a rezultat un deal de calcar de peste 2.700 de metri lungime și 160 de metri înălțime, cu terase albe ca zăpada, cascade și bazine naturale de apă termală.

Foto: Unsplash

Apa care curge din izvoare colorează dealul la fel de alb ca și când ar fi acoperit cu un strat gros de bumbac.

Comparația nu este întâmplătoare: în limba turcă, Pamukkale înseamnă castel de bumbac.

Având o atmosferă de basm, zona Pamukkale este acum strict protejată, fiind inclusă în 1988 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Intrarea este posibilă doar cu picioarele goale, iar pentru a proteja de contaminare această minune naturală, autoritățile interzic introducerea în zonă a cremelor și a uleiului de bronzat. Deși rocile de travertin sunt umede, nici cu picioarele goale nu trebuie să ne facem griji că alunecăm – zonele care sunt acoperite cu calcar alb nu sunt deloc alunecoase, în timp ce stâncile brune sunt.

Foto: Shutterstock

Potrivit legendei, chiar și regina egipteană Cleopatra a apreciat apa din izvoarele dealului, în care s-a scăldat de mai multe ori pentru a-și păstra frumusețea și tinerețea. Apa termală din Pamukkale are un conținut ridicat de minerale și este benefică în special pentru bolile de piele, astm și reumatism.

În prezent nu se mai poate face baie în bazinele naturale, dar oricine poate vizita băile artificiale create în antichitate în orașul Hierapolis de sub deal.

Deși băile nu-și mai păstrează aspectul antic inițial, în bazine mai există încă uriașe coloane romane căzute. Vechiul Hierapolis oferă, de asemenea, o plimbare istorică interesantă. Un teatru din vremea împăratului Hadrian, o poartă intactă a orașului, agora (piața) și o baie romană cunoscută sub numele de baia Cleopatrei îi așteaptă pe vizitatori în orașul fondat în secolul al II-lea î. Hr.

AMI MÉG ÉRDEKELHET