Pamukkale: minunate piscine termale naturale

Pamukkale înseamnă castel de bumbac, și într-adevăr este la fel de alb ca un munte de bumbac – dar locul nu oferă doar o experiență vizuală excepțională – putem încerca aici și bazinele termale cu apă la 35 de grade.

Foto: Instagram

Pamukkale din Turcia este o destinație turistică foarte populară, deși trebuie să călătorim câteva ore bune de la malul mării (3-4 ore cu mașina din Kemer sau Antalya) pentru a-l vedea, dar merită plimbarea cu autobuzul, căci o asemenea priveliște nu ni se dezvăluie prea des.

Foto: 123rf

Amfiteatrul din Hierapolis

Pamukkale se găsește lângă orașul antic Hierapolis. Bazinele termale fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și sunt una dintre cele mai populare atracții din Turcia, fiind vizitate anual de 3 milioane de turiști.

Bazinele de calcar formate pe dealul alb ca zăpada au fost create de apa de izvor de aproximativ 35 de grade ce erupe la suprafață, bogată în bicarbonat de calciu și dioxid de carbon. Încă din antichitate zona a fost vizitată ca stațiune balneară.

Erupțiile de apă termală sunt legate de activitatea vulcanică activă – din această cauză, zona este predispusă la cutremure, ceea ce poate face și mai palpitantă excursia. Împrejurimile lui Pamukkale și Hierapolis au fost adesea distruse de cutremure, chiar și locul izvoarelor se schimbă des. În antichitate bazinele se formau sub zidurile sud-estice ale orașului Hierapolis, în evul mediu s-au mutat în partea sud-vestică, iar în prezent apa izvorește chiar între cele două.

Debitul surselor de apă care hrănesc Pamukkale este în continuă scădere, așa că apa din bazine nu se schimbă suficient de rapid, în plus și zidurile bazinelor au început să se decoloreze. Din acest motiv guvernul turc a introdus reguli stricte: se poate face baie numai în bazine desemnate și bineînțeles doar în costum de baie și fără încălțăminte.

Galerie foto:

Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: 123rf


Foto: 123rf


Foto: Getty Images


Foto: Getty Images


Foto: Getty Images



AMI MÉG ÉRDEKELHET