Világkonyha: szendvics olasz módra – íme a panini!

Két szelet kenyér, és közötte bármi, amire csak kedvünk szottyan. Lehet-e jobb egy finom szendvicsnél? Igen, az olasz változat!

Fotó: Shutterstock

A szendvics máig az utazók és az elfoglalt emberek könnyen kézbe fogható eledele. S ha napközben meleg ételre vágynánk, az olasz gasztronómia siet segítségünkre.

Fotó: Unsplash

Bár a panino már egy XVI. századi szakácskönyvben is említésre kerül, igazán csak a múlt század hetvenes éveiben vált népszerűvé a milánói bárokban. Az olaszul kis kenyeret jelentő panino a munkások hagyományos ebédjének számított. Akkor lett igazán felkapott, amikor az olasz bevándorlóknak köszönhetően eljutott az Egyesült Államokba. A múlt század nyolcvanas éveiben a panini körül egész kis popkultúra jött létre, a viszonylag unalmas amerikai szendvicspiacon pedig valóságos kulináris forradalmat okozott.

Fotó: Shutterstock

Hogy mitől annyira különleges a panini? Az olaszok hagyományosan ciabattából, focacciából vagy teljes kiőrlésű bagettből készítik. Olyan péksüteményt ajánlott választani, amely grillezésre is alkalmas. A töltelék különböző lehet, a lényeg, hogy a péksütemény a grillben jól átmelegedjen, a hozzávalók összeérjenek és a végeredmény kellemesen ropogós legyen. A sütés hatására a szendvics laposabb lesz, így a hamburgerrel ellentétben egyszerűbben fogyasztható. Érdekesség, hogy a szendvicssütőt az izzólámpa feltalálója, Thomas Edison alkotta meg 1920-ban. Mint sok más találmánynál, itt is évekbe telt, míg ténylegesen használni kezdték.

AMI MÉG ÉRDEKELHET