O grădină zoologică britanică are un nou plan pentru a-și reabilita papagalii care au gura „spurcată”

Un parc natural britanic a pus la cale un nou plan de reabilitare a papagalilor săi cu gura ”spurcată”, după ce aceștia au dezlănțuit o avalanșă de înjurături.

Foto: Wikimedia


În 2020, cinci papagali gri africani, donați parcului Lincolnshire Wildlife Park din estul Angliei, au fost izolați de restul grupului în încercarea de a le îmbunătăți limbajul. Acum, echipa adoptă o abordare diferită, mai riscantă, de a integra în stolul de păsări trei exemplare nou-donate, care, de asemenea, vorbesc urât - numite Eric, Captain și Sheila - alături de cei cinci „răutăcioși” inițiali. "Când am venit să-i mutăm, vocabularul care se auzea din cutiile lor de transport era groaznic. Nu erau jigniri obișnuite, erau adevărate înjurături", a declarat directorul executiv al parcului, Steve Nichols, pentru CNN.

"Am pus opt papagali care înjură extrem de jignitor, alături de 92 de papagali care nu înjură", a spus el. Dacă noua strategie funcționează, cei opt papagali ar putea învăța toate sunetele frumoase pe care ceilalți papagali din stol le preferă, a adăugat Nichols.

Dar dacă în schimb ceilalți 92 preiau înjurăturile, totul se va transforma într-un haos.

Foto: Pixabay

După o perioadă de timp petrecută în izolare, integrarea celor cinci păsări inițiale în stol a fost "în mare parte" un succes, a spus Nichols, dar ele încă înjură uneori și chiar râd după aceea, mimând cea mai comună reacție la limbajul lor vulgar. Papagalii redau cu precizie sunetele pe care le aud, așa că "șase dintre ei au voci de bărbați, doi dintre ei au voci de doamne și când înjură cu toții, sună foarte urât", a explicat Nichols. Parcul a instalat panouri mari de avertizare a vizitatorilor cu privire la limbajul papagalilor, dar Nichols a spus că nu a primit nicio plângere. De fapt, în mod constant, "am auzit mult mai mulți vizitatori înjurând papagalii, decât papagali înjurând clienții", a spus Nichols.

Foto: Wikimedia

Papagalii gri africani, sunt foarte sociabili, formând grupuri de până la 1.000 de exemplare pentru a se cuibări noaptea în sălbăticie și comunică între ei prin diferite sunete. Cercetătorii cred că inteligența lor este aproape de neegalat în regnul animal, fiind comparabilă cu cea a maimuțelor, balenelor și delfinilor. Expletivele sunt deosebit de ușor de imitat pentru papagalul african gri, deoarece sunt aproape întotdeauna rostite pe același ton și în același context, fără alte cuvinte în jurul lor, a explicat Nichols. "Atunci când îi spui cuiva să dispară, de obicei o spui la fel de fiecare dată", a spus el.

Deocamdată, reprezentanții parcului speră că papagalii vor învăța sunetele grupului și își vor îndrepta obiceiurile proaste. "Tocmai i-am lăsat acolo și sunt o mulțime de zgomote de imitat, ceea ce este minunat..., de la scârțâitul porților la ușile care se trântesc, oameni care râd și sunete de telefoane mobile", a spus Nichols. "Sper că asta face parte din perioada de acomodare, dar nu cred că își vor uita vreodată înjurăturile, pentru că imediat când cineva va înjura, vor înjura și ei".

AMI MÉG ÉRDEKELHET