Hogyan használd helyesen az autó fűtésrendszerét

5 tanács, hogy a hideg idő ne befolyásolja az autóból való kilátást

.

Fotó: Seat

Alacsony hőmérsékletek, hótorlaszok, lefagyott, csúszós utak – a tél beköszönte ráadásul egy további bosszúságot is tartogat: a párásodó szélvédőt. Az alábbi tanácsok betartásával a hideg időben is megmaradhat a jó kilátás és a belső komfort.

1. Hogyan párátlanítsuk az ablakokat?

Az autók ablakai a külső hideg és az autó utasterében lévő jóval melegebb hőmérséklet közti különbség miatt kezdenek elpárásodni. Ebben az esetben hasznos lehet, ha maximumra tekerjük a klímarendszert és a legfúvókákat a szélvédő és az ablakok felé irányítjuk. A folyamatot különböző opcionális technológiák (mint például a „Defrost Max") gyorsíthatják fel.

Fotó: Seat

2. Mi maradjon rajtunk?

Kesztyű, nagykabát és sál semmiképpen se… Ezek mind korlátozhatják a látásunkat és a mozgásunkat, így rizikófaktort jelentenek. Téli kesztyűben csak kivételes helyzetben vezessünk, amikor olyan hideg van, hogy az már veszélyezteti az ujjaink érzékelő képességét.

Fotó: Seat

3. Ülésfűtés

A leghatékonyabb módszer, hogy rövid idő alatt felmelegedjünk, miután a kinti zimankóból beülünk az autóba. Egyből kapcsoljuk be, majd fokozatosan kezdjük el felmelegíteni az üléseket. Nem ajánlott, hogy hosszú ideig működjenek magas hőmérsékleten.

Fotó: Seat

4. Ideális utazóhőmérséklet

A szakemberek szerint 21,5°C a mindenki számára megfelelő komforthőmérséklet. A klímarendszer így mintegy 40°C hőmérsékleten fújja be a levegőt a belső térbe a lábaknál, amelyik fokozatosan lehűl, ahogy a felsőtesthez és a fejünkhöz ér – mindez megakadályozza az álmosságot, figyelmes vezetést biztosítva.

Fotó: Seat

5. Meleg, többletköltség nélkül

A fűtés nem használ többletüzemanyagot vagy -vizet. A motor által generált hőt használja fel, amelyet aztán a klímarendszer jóval alacsonyabb hőmérsékleten vezet vissza, hozzájárulva a hajtásrendszer hűtéséhez.

AMI MÉG ÉRDEKELHET