Este cu adevărat spectaculos – 5 parcuri naționale uimitoare din întreaga lume!

Comorile planetei noastre sunt conservate în numeroase parcuri naționale și rezervații naturale în întreaga lume.

Elefanți în Serengeti Africa
Foto: Shutterstock


Parcul Național Serengeti, Tanzania

Celebru pentru fauna sălbatică, Parcul Național Serengeti este situat în nordul Tanzaniei, aproape de granița cu Kenya. Zona găzduiește lei, leoparzi, zebre și girafe, dar și peste cinci sute de specii de păsări. Prin parcul național trece de două ori pe an marea migrație a faunei sălbatice. În cadrul unui eveniment unic la nivel mondial, aproximativ 1,5 milioane de antilope gnu și alte specii de mamifere migrează de la nord la sud între martie și mai, revenind spre nord în jurul lunilor octombrie și noiembrie.

Foto: Unsplash

Parcul Național Lençóis Maranhenses, Brazilia

Situat pe coasta de nord a Braziliei, parcul național nu oferă peisajul tipic de pădure luxuriantă, obișnuită în țara sud-americană. Supranumit "Sahara braziliană", parcul se întinde pe 155.000 de hectare și este cel mai spectaculos în timpul sezonului ploios. În această perioadă, ploaia abundentă creează lagune între dune, deoarece apa nu se poate scurge din cauza rocilor impermeabile de sub nisip.

Foto: Shutterstock

Parcul Național Sagarmantha, Nepal

Ascuns adânc în lanțurile muntoase din Himalaya, Parcul Național Sagarmantha evocă un peisaj alpin.

O mare parte din suprafața sa se întinde până la 3.000 de metri deasupra nivelului mării și, de la văi adânci și defileuri până la ghețari mari și vârfuri acoperite de zăpadă, are o varietate fascinantă de caracteristici geologice. Parcul include, de asemenea, partea nepaleză al Mount Everest - Sagarmantha este numele nepalez al muntelui. Specii precum cerbul mosc, taurul himalayan și ursul negru himalayan cutreieră zona protejată.

Foto: Shutterstock

Parcul Național Göreme, Turcia

Situat în regiunea Cappadocia din Turcia, Parcul Național Göreme se caracterizează prin formațiunile sale create de eroziunea vântului și a apei. Stâncile specifice, lăcașurile sculptate în stâncă, templele și orașele subterane alcătuiesc unul dintre cele mai spectaculoase complexe de peșteri din lume. Deși situl este interesant din punct de vedere geologic, dispune și de o mare importanță istorică, datorită operelor sacre din sanctuarele creștine.

Foto: Shutterstock

Parcul Național al Vulcanilor Hawai'i, Hawaii

Parcul național unic din Hawaii este situat pe cea mai mare insulă din arhipelag și găzduiește doi vulcani activi, Kilauea și Mauna Loa. Parcul național a fost deschis în 1916, și de atunci a fost recunoscut și de către UNESCO. Cum cel mai înalt punct al parcului se află la peste 4.000 de metri, flora și fauna sunt extrem de diverse.

Foto: Pixabay

AMI MÉG ÉRDEKELHET