Vár a Quinzième – ismerd meg Párizs egyik eklektikus kerületét!

Párizs 15. kerülete számos látványosságot és élményt kínál – érdemes felfedezni, ha nem a bejáratott, túlzsúfolt célpontokra vágyunk.

Fotó: Unsplash

Párizs húsz kerülete (arrondissement) közül a 15. kiterjedésre a harmadik legnagyobb (csak az óriási parkokat is magukba foglaló 12. és 16. kerületek előzik meg), a lakosság számát tekintve azonban az első helyen áll (több mint 235 ezren élnek itt).

Quinzième – így nevezik a franciák Párizs 15. kerületét, ami a Szajna bal partján terül el és ahol a hatalmas, modern üvegépületektől a bohém művésznegyedekig hangulatosan megfér egymás mellett.

Kanyargós utcák, Michelin-csillagos éttermek és hangulatos piacok tarkítják.

A francia főváros lakosságának közel 10%-ka él ebben a kerületben, és néhány, újonnan nyílt butikhotelnek is köszönhetően egyre menőbbnek számít meglátogatni.

Fotó: Le Wallace Hôtel & Bar

A Le Wallace Hôtel & Bar például egy 4 csillagos, 45 szobával rendelkező szálloda, amit nemrég újítottak fel. Az egész hotelt az úgynevezett retro-elegáns dekoráció jellemzi: rojtokkal díszített lámpák, aranyozott kisasztalok és vörös-fehér csíkokkal tarkított függönyök színesítik.

A csodás kilátást nyújtó teraszáról az Eiffel-torony teteje is látszik.

A Hotel Ami szintén egy remek szállás: 41 szobát alakítottak ki a 17. században épült ingatlanban. A belső tér dizájnját a német-dán származású, Gesa Hansen álmodta meg: téglafalak, bőr bankettek, játékos szőnyegek, absztrakt tapéták, karcsú, fa székek és kevert csempék díszítik a helyet.

Fotó: Ischia

Tavaly az ünnepelt francia séf, Cyril Lignac megváltoztatta nyüzsgő Le Quinzieme éttermének nevét Ischiára, amely egy vulkáni eredetű, olasz sziget. Ahogy a neve is sejteti, az étteremben klasszikus olasz finomságokat szolgálnak fel. Egy igazi Michelin-csillagos élményért a Neige d’été-ben kell asztalt foglalnod. A japán séf és a hely tulajdonosa egyben a francia és a japán gasztro-technikákat ötvözi a konyhában.

Fotó: Shutterstock

Az Eiffel-toronytól egészen a város déli határáig húzódó 15. kerület 8,5 négyzetkilométeres, így valójában olyan érzés, mintha több kisebb, jellegzetes, egymástól eltérő városrészből állna. Egyes részein a jellegzetes Hausmann épületek, szép parkok, üzletek, éttermek és bárok vannak túlsúlyban, de az ipari múlt is több helyen visszaköszön – például a 19. században épült Citroën-gyárkomplexum egykori területén ma egy gondozott park burjánzik.

​EZT NÉZD MEG

Fotó: iStock

  • A Rodin-tanítvány Antoine Bourdelle szobrász egykori otthona és műterme március közepétől Musée Bourdelle néven, ingyenesen várja a látogatókat. Régiségek, fotók, rajzok és olyan műalkotások is találhatók itt, amelyek Van Gogh-tól és Rodintól származnak, és persze nagyméretű Bourdelle-szobrokat is láthatunk.
  • Az Île aux Cygnes-en – a Szajna mesterséges szigetén – található a New York-i Szabadság-szobor kicsinyített, 11,5 méter magas mása, amelyet az Amerikában élő francia diaszpóra ajándékozott a városnak 1899-ben.
  • Egyedülállóak a kézműves üzletek, mint például a Puzzle Michéle Wilson, amely fából készült kirakósokat árul. A La Maison du Vitrailban ólomüveg darabokat terveznek, készítenek és restaurálnak – kellemes élmény ide bekukkantani.
  • A világ legnagyobb városi farmja – 14 000 m² – nemrég nyílt meg a Paris Expo Porte de Versailles egyik pavilonjának tetején, és számos kikapcsolódási lehetőséget nyújt. A Le Perchoirból, az egyedi koncepcióval rendelkező étteremből és bárból mesés kilátás nyílik a kerületre.
AMI MÉG ÉRDEKELHET