Ötven év alatt kísértetfaluvá züllött a Párizs melletti település

Repülőgép és repülőtér tragédiája okozta a változást.

Valaha képeslapra illő szépségű település volt a Párizs északi részén, a Charles de Gaulle repülőtértől nem messze fekvő Goussainville-Vieux Pays, mára viszont szinte teljesen kiürült.

Az 1970-es évek előtt Goussainville egy tipikus Párizs környéki kedves francia falu képét mutatta utcai árusokkal, romantikus kávézókkal és a templomok harangjainak hangjaival. A tragédia 1973. június 3-án sújtott le a falura, amikor a Párizs-Le Bourget-i Nemzetközi Légi- és Űrszalon légibemutató során a településre zuhant egy levegőben, manőver közben kettétört szovjet Tu–144-es szuperszonikus utasszállító repülőgép. A balesetben nyolc helyi lakos és a gép személyzetének mind a hat tagja életét vesztette, a lezuhanó roncsok pedig 15 házat pusztítottak el.

Fotó: Getty Images

Az 1973-as katasztrófa

A katasztrófa nyomán Goussainville számos lakója szinte azonnal elhagyta a falut, az exodus pedig egy évvel később, a Charles de Gaulle repülőtér megnyitása után tovább fokozódott, hiszen kevesen viselték és a fel- és leszálló gépek okozta zajt. Emiatt pedig az elköltözők eladni sem tudták a kifutópályák közelében lévő házaikat, így az azóta eltelt ötven évben az épületek többsége szinte teljesen elpusztult.

Fotó: Shutterstock

Ma már romos falak, kitört ablakok és gaz által felvert kertek látványa fogadja a látogatókat.

Egyedül a 14. századi Szent Péter és Pál templom maradt valamennyire épen, amely műemlékként állami védelmet élvez. És furcsa módon, ma is működik a falu Goussainlivres nevű könyvesboltja.

Fotó: Instagram

Felvetődik persze a kérdés, hogy egyáltalán ki is nézne meg egy ilyen szellemfalut? Nos, a katasztrófa-turisták mellett elsősorban az urbexesek (urban explorers, azaz városi felfedezők), akik éppen ilyen elhagyatott helyekre vadásznak. Egyik legkedveltebb épületük a 19. században épült nemesi kúria, amely szerkezetei elemeinek java már rég leomlott, a graffitisek és a fotósok viszont így is imádják.

Videón a szellemfalu

www.youtube.com

On a passé une journée avec l’habitant d’un village fantôme, le Vieux-Pays de Goussainville
AMI MÉG ÉRDEKELHET