Párizs a hideg ellenére is rengeteg élményt kínál

A francia főváros téli arca – történelem és modern művészetek, Van Gogh és Dalí szerepel többek között az ajánlatban.

Fotó: Shutterstock

Párizst nem lehet megunni, sem teljességgel megismerni, mindig találunk benne valami újat és meglepőt. Rajzos összefoglalónkban olyan programokat mutatunk be, amelyek miatt a város télen is megér legalább egy hétvégi kiruccanást, de a videók megtekintése után a részletesebb ajánlást is érdemes végigolvasni.

La Villette park

Fotó: Facebook

A szürrealizmus fellegvárává vált idén ősszel az 55 hektáros park, amelyben január 21-ig tekinthető meg a Salvador Dalí tiszteletére rendezett szabadtéri, interaktív fényjátékokkal is operáló éjszakai kiállítás. A város harmadik legnagyobb parkjában létrehozott fényes installációk között páratlan esti élményt kínálnak.

Sacré Coeur-bazilika

Fotó: Unsplash

Az egykori bohém művésznegyed, a Montmartre közepén található, százéves római katolikus templom egyben a város legmagasabb pontja is. Azonban nemcsak a toronyból megtekinthető csodálatos párizsi panoráma, hanem a bazilika belseje is egyedülálló élmény.

Katakombák

Fotó: Getty Images

Nemcsak a katakombák végtelen rendszerébe, hanem Párizs 18. századi történelmébe is betekinthetünk, ha felkeressük a Montparnasse negyed alatt található, látogatható részt. Az egykori kőbányák járatai hatmillió emberi maradványt, a Nagy Francia Forradalom előtti időkben felszámolt egykori temetőkből ide hordott halottak csontjait rejtik.

Pont Neuf

Fotó: Shutterstock

Bár a neve „új híd”-at jelent, ez a Szajna fölött átívelő legrégibb párizsi híd, amely 1607-re épült meg. A középkori stílusban, ám már házak és üzletek nélküli, tizenkét íves híd két része a Cité-szigeten találkozik. Ideális hely egy romantikus párizsi sétára, amely a képzőművészet mellett a filmeseket is megihlette: többet között az 1991-ben Juliette Binoche főszereplésével készült, A Pont-Neuf szerelmesei című mozi központi helyszíne is.

Musée d'Orsay

Fotó: Shutterstock

Bár párizsi múzeumokról elsőként mindenkinek a Louvre ugrik be, az Orsay rakparton, egy átalakított vasúti pályaudvar épületében található Musée d’Orsay is a világ egyik legismertebb képzőművészeti gyűjteménye. Az idei év kiemelkedő kiállítása Vincent van Gogh utolsó éveinek alkotásait mutatja be, és 2024. február 4-ig látogatható.

AMI MÉG ÉRDEKELHET