Újabb látványos kulturális attrakció nyílt Párizsban

A Musée d'Orsay különleges kiállítással ünnepli az impresszionizmus 150 éves évfordulóját.

Fotó: Shutterstock


Monet, Manet, Renoir, Cézanne, Degas, Sisley és Morisot festményei, köztük néhány ritkán kölcsönzött remekmű, valamint egy látványos és interaktív virtuális valóságélmény a fénypontja annak az egyedülálló tárlatnak, amelyet a párizsi Musée Orsay-ban rendeznek az impresszionizmus 150 éves évfordulója alkalmából.

Nemcsak az olimpia miatt érdemes idén Párizsba utazni: közel 160 mű (festmények, pasztellképek, rajzok, szobrok, metszetek stb.), köztük számos kivételes külföldi kölcsönzés alkotják a ''Párizs 1874. Az impresszionizmus születése" című új tárlat anyagát. A július 14-éig látogatható kiállítást a fizikai formátum után egy virtuális valóság élmény kíséri, amely augusztus 11-ig lesz nyitva, hogy az olimpiai játékokra érkező látogatók is megcsodálhassák.

Illusztráció: musee-orsay.fr

A virtuális tárlattal a Musée d'Orsay a művészettörténet egy különleges eseményét kívánta újrateremteni a legfrissebb kutatások alapján. Az immerzív tárlat az első impresszionista kiállítás világába viszi vissza látogatókat. Ezt 1874. április 15-én nyitották meg Párizsban. Az akkori független kiállítást körülbelül 30 különböző hátterű művészből álló csoport szervezte, akik le akartak lépni a kitaposott útról. A kiállítás gazdasági fiaskó volt (a kiállított 200 festményből négyet adtak el), de a művészek számára mégis fontos kiindulási alapot jelentett.

www.youtube.com

EXPOSITION PARIS 1874 - Bande annonce - FR/EN | Musée d'Orsay

A VR-szettek segítségével a látogatók újra átélhetik a kiállítás 1874-es megnyitójának estéjét, és közel egy órán keresztül két emeleten keresztül bolyonghatnak Renoir, Monet, Degas, Pissaro, Cézanne és Morisot illetve az ő műveik között. Ez az illuzórikus valóság pontosan adja vissza a külvilág akkori pillanatait: a Szajna-part nyüzsgését, az erkélyt, ahonnan Monet a Le Havre kikötőjét festette, egy párizsi utcát, ahol kocsik közlekednek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET