Kultúra Franciaország szívében – Párizst idén (is) látni kell! (1. rész)

Párizs számtalan csodával várja az utazókat, így a szerelem városát azoknak érdemes felkeresniük, akik még nem jártak sikkes utcáin, és azoknak is, akik egy-két arcát már ismerik.

Fotó: LV Dream

2021-ben a francia főváros volt Bangkok után a Föld legtöbb turistát vonzó desztinációja. A bő kétmilliós városban (a külvárosokat is magába foglaló metropoliszövezetben több mint 13 millióan élnek) egymás mellett léteznek az évszázados hagyományok, valamint a folyamtos újítások és újraértelmezések, így látogatói sosem unatkoznak. Sorozatunk első részében bemutatjuk, milyen trendi kiállításokkal vár minket idén a francia főváros, majd ismertetjük a legújabb gasztronómiai csúcspontokat, a zárófejezet pedig az időtlen klasszikusoké.

Fotó: Pixabay

Kifinomult ízlés, fantasztikus péksütemények, bámulatos építészet – és akkor a művészetekről, a pezsgő zenei életről, a fine dining kultúráról még nem is beszéltünk. Mindezek együtt adják Párizs megismételhetetlen, egyedi légkörét, amit érkezés után azonnal megérez az ember. Voltaire, Monet és Édith Piaf szülővárosa mára a kozmopolitizmust és lokálpatriotizmust sajátosan vegyítő metropolisszá nőtte ki magát, ahová a szerelem hazajár, ahol az élet szép és könnyű.

Nincs tehát más választásunk, mint hogy utcáit, tereit keresztül-kasul bejárjuk!

​Tematikus séták

Fotó: Pixabay

Père Lachaise

A tömegközlekedés kitűnő, de Párizs kifejezetten gyalogosbarát, főleg, hogy a látványosságok többsége nincs túl messze egymástól. A belváros hangulatos utcáin öröm végigsétálni, ezért mindenekelőtt iktassunk programunkba egy-két – sokszor ingyenes – tematikus városnéző sétát. A civil szervezetek, önkéntesek és lelkes helyiek által meghirdetett kalandozások közül a történelmi Marais negyed gasztrosétái, a néhány euróért bérelhető biciklik nyergében való Szajna-menti kerekezések és a világhírű francia filmek forgatási helyszíneit sorra fűző útvonalak a legnépszerűbbek. A Père Lachaise temetőben tett séta vagy a 20. századi revüvilág híres színpadainak bemutatása pedig épphogy csak lemaradtak e képzeletbeli dobogóról.

2023 legtrendibb kiállításai

Fotó: Shutterstock

Orsay Múzeum

Párizzsal a kultúra terén nehéz versenyre kelni: se szeri, se száma az új tárlatoknak, mindig van tehát hova jegyet váltani. Idén a Louvre időszaki kiállításaitól az Erotika Múzeum különlegességeiig ismét csak pazar a választék.

  • Vihar előtt címmel korunk legégetőbb kérdése, a klímakrízis ihlette, multidiszciplináris kiállítást tekinthetünk meg a város egyik legújabb és legizgalmasabb művészeti terében, a Bourse de Commerce Pinault Collection galériában: Cy Twombly, Danh Vo, Frank Bowling és Anicka Yi provokatív kortárs munkái sorakoznak szeptember 11-ig.
  • A történelem szerelmeseit a La Grande Halle de La Villette egy új Ramszesz kiállítással várja, az Orsay Múzeum az impresszionista Manet és Degas művészetét összehasonlító sorozattal készül, a Nemzeti Picasso Múzeum pedig a mester halálának 50. évfordulójára egy, az életművet újraértelmező tárlattal emlékezik.

Fotó: LV Dream

  • Igazi ínyencség a november 15-éig látogatható Louis Vuitton kiállítás. A legendás divatház az elmúlt 160 év legemlékezetesebb kollaborációit, legmeghökkentőbb kreációit eleveníti fel egy 19. századbeli áruház felújított épületében. Az LV Dream nevet viselő látványosságban poros vitrinek nem kapnak szerepet: multimédiás eszközökkel, interaktív megoldásokkal merülhetünk el a haute-couture ruhák, parfümök és bútorok csillogó világában. A roppant méretű, digitális, mozgó portrétól és a pszichedelikus szobától garantáltan eláll a lélegzetünk. Apropó: a belépés mindenki számára ingyenes! Ami nem csak ezen tárlat esetében igaz: kiskorúak, valamint a 26 év alatti európai uniós állampolgárok díjmentesen léphetnek be valamennyi helyi múzeumba.

Sorozatunk következő részében bemutatjuk Párizs gasztronómiai csúcshelyeit.

AMI MÉG ÉRDEKELHET