Japán turisták szenvednek a leginkább a Párizs-szindrómától

A kultúrsokk negatívan befolyásolhatja a nyaralást.

Fotó: Shutterstock

A legtöbb turista Párizsban átélte már azt a pillanatot, amikor tudatosult benne, hogy a francia főváros nem kizárólag a romantikát jelenti. A zsúfolt metrók, mocskos utcák és zajos kerületek nagyon más képet festenek a városról, a sokkhatás pedig fizikai tüneteket is produkálhat.

Nagy hullámokat vert nemrégiben a @realphdfoodie nevű felhasználó TikTok-videója, amelyben lyoni utazása nehézségeit ecseteli. Angelina álmai és a francia város valódi arca éles ellentétben álltak egymással, elsősorban a francia nyelvtudás hiánya miatt: teljesen kiközösítve érezte magát, elmondása szerint szociális emberként sem sikerült senkivel bármilyen kapcsolatba is kerülnie. A kommentelők egy része pedig megerősítette, hogy a külföldiek számára a franciaországi nyaralás akár nagyon kiábrándító is lehet.

Fotó: Shutterstock

Ezt a jelenséget nevezi a pszichológia Párizs-szindrómának – a kifejezést Hiroaki Ota francia-japán pszichiáter használta először 1986-ban. Kiemelten érinti a japán utazókat, mivel a helyi popkultúrában erősen idealizálják Párizst, ami azonban komoly következményekkel is jár: a kétezres évektől kezdve rengeteg japán turista szorult pszichiátriai kezelésre franciaországi élményei miatt. Nem meglepő, hogy a párizsi japán nagykövetségen egy állandó segélyvonal is a kultúrsokk miatt ellátásra szoruló turisták rendelkezésére áll. Orvosi értelemben a pácienseknek olyan tünetei vannak, mint a pánikroham, szorongás, depresszió és téveszmés állapot vagy szédülés.

A betegség hivatalos leírásában legtöbbször egy intenzív kultúrsokk szerepel.

Fotó: Unsplash

Ezt az állapotot négy tényező válthatja ki, közülük a nyelvi akadály lehet a legnagyobb hatással, hiszen a franciák jelentős része nem beszéli vagy nem szívesen használja a globálisan legelterjedtebb angolt. Ezt felerősíthetik a rendkívül zavaró viselkedésbeli különbségek is, mint a kommunikáció megszokottnál kisebb formalitása, a hangulat és hangnem gyakori ingadozása, vagy az érthetetlen humor.

Fontos tényező a fizikai kimerültség is, ugyanis a legtöbb párizsi turista túlságosan zsúfolt programot állít össze magának.És ott vannak még a nagy időzóna-ugrásból fakadó jetlag tünetei is – a négy tényező együttes hatását látva már érthető, hogy miért olyan kimerítő ez a szindróma.

A jelenség nem korlátozódik Párizsra, megfigyelték már New Yorkban vagy Jeruzsálemben is. Egyik speciális változata a firenzei Stendhal-szindróma, amelyet az olasz városban látható műalkotások látványa okoz, és olyan tünetekben nyilvánul meg, mint a nehéz légzés, szorító mellkas és tachycardia.

AMI MÉG ÉRDEKELHET