Unul dintre cele mai bune aeroporturi din lume va deveni „fără pașaport” – ce înseamnă asta pentru călători?

În curând, călătorii de pe Changi din Singapore nu vor mai fi nevoiți să își prezinte pașaportul pentru a părăsi țara, deoarece aeroportul va implementa biometria în cadrul procesului de identificare și îmbarcare.

Foto: Facebook

Aeroportul Changi din Singapore, care se numără în mod constant printre cele mai bune din lume, va încerca să accelereze procesul administrativ prin introducerea biometriei de la check-in până la îmbarcare, potrivit CNN. Schimbările ar urma să fie implementate până în prima jumătate a anului 2024.

Foto: Facebook

Tehnologia de identificare biometrică va fi utilizată laAeroportul Changi pentru a crea un token unic de autentificare care va fi folosit la diferite puncte de contact automatizate, de la depunerea bagajelor la controlul vamal și la îmbarcarea la bord. Acest lucru va reduce necesitatea ca pasagerii să își prezinte în mod repetat documentele de călătorie, permițând o procesare mai fluidă și mai confortabilă.

Modificările se vor adăuga la tehnologiile biometrice care sunt deja utilizate la aeroport.

În prezent, Changi folosește într-o anumită măsură biometria și software-ul de recunoaștere facială în benzile automate de la imigrări. Bineînțeles, călătorii ar trebui să aibă în continuare pașapoartele la ei, deoarece este posibil ca unele persoane să fie nevoite să le prezinte.

Foto: Facebook

Peste 5.100.000 de călători au trecut prin Aeroportul Changi în luna august, marcând o creștere semnificativă față de 2022, când doar aproximativ 3.300.000 de pasageri au călătorit acolo în aceeași perioadă a anului, potrivit datelor aeroportului. Aeroportul este cunoscut pentru mărimea și facilitățile sale, care includ cea mai înaltă cascadă interioară din lume, o grădină tropicală terasată, o grădină de fluturi, un cinematograf și multe altele. Changi oferă, de asemenea, modalități de a ieși din aeroport, cu tururi de oraș ghidate gratuite pentru călătorii cu o escală de cel puțin cinci ore și jumătate.

Singapore nu este singura țară care apelează la biometrie pentru procedurile de imigrare.

Uniunea Europeană lucrează la punerea în aplicare a unui nou sistem de intrare/ieșire (EES) pentru a înlocui ștampilarea pașaportului cu colectarea de date biometrice, cum ar fi scanarea feței și a amprentelor digitale. Un proiect-pilot în acest sens a fost inițiat deja în Finlanda.

AMI MÉG ÉRDEKELHET