Ahol már az ókorban is virágzott a wellness: a felvidéki Pat

Szlovákia legdélebbi települése, a Duna mellett fekvő Pat messze földön híres a termálfürdőjéről.

Pat Komáromtól mindössze 15 kilométerre található, a Párkány felé vezető főút mentén. Mivel ez Szlovákia legdélebbi fekvésű községe, a tél jóval enyhébb, a nyár pedig sokkal melegebb, mint az ország más területein. A kánikulában pedig mi más is lenne üjobb választás, mint egy kellemes fürdő?

Fotó: Wellness Patince

A fürdő és a körülötte elterülő üdülőövezet a 160-200 méter mélységből feltörő 27 fokos termálvízforrás környezetében épült ki. A gyógyvíz három forrásból, természetes úton, azaz saját nyomása által tör a felszínre, és magas bikarbonát-, kalcium-, magnézium- és szulfáttartalom jellemzi. Az első forrás a falutól körülbelül egy kilométerre található, és egy bámulatos szépségű forrástavat alkot, melynek környéke 1953-tól védett terület.

A pati fürdőkultúra alapjait még a rómiaiak tették le. A birodalom dunai limeséhez tartozó Celemantia erőd romjai a Pattal szomszédos falu, Izsa határában találhatók – 2021 óta UNESCO világörökségi helyszín. A fennmaradt feljegyzésekből azonban kiderül, hogy az itt állomásozó légiók már tudtak arról, hogy a pati termálvíz igen jótékony hatással van a mozgásszervi megbetegedésekre.

Wellness Hotel Patince

Fotó: Wellness Patince

A Wellness Hotel Patince rendelkezik Szlovákia legnagyobb fedett élménymedencéjével. A gyönyörűen parkosított környezetben található szállodát szabadtéri úszómedencék, játszótér és sportpályák – teniszpálya, röplabda/kosárlabdapálya,– egészítik ki.

A medencék mellett az 1,4 hektáros csónakázótavat is igénybe vehetik a látogatók.

Vízi sportokhoz, csónakázásra, vízibiciklizésre is alkalmas, de a horgászok is megtalálják itt a számításaikat. A wellnessközpontban sokféle relaxációs szolgáltatás közül választhatunk, például különféle masszázsokat, fürdőprocedúrákat, testpakolásokat és kozmetikai kezeléseket kínálnak. A szaunavilág pedig ötféle szaunával, Kneipp-fürdővel és jakuzzival várja a lazulni vágyókat.

Fotó: Wellness Patince

A nyári szezonban kültéri strand is várja a vendégeket, ahol úszómedence, csúszda és mászófal is található, a legkisebbek pedig a gyermekmedencében pancsolhatnak. A medencék mellett a Római iszapfürdőben is élvezhetjük a pati termálvíz jótékony hatását. A termálfürdő különösen büszke a csúszdavilágra, amely három pályából áll: a leghosszabb az Anaconda (95 méter), a legmeredekebb a Kamikaze, a legszélesebb pedig a Family csúszda.

AMI MÉG ÉRDEKELHET