Un preparat din pește crud și o pâine libaneză au intrat în lista patrimoniului UNESCO

UNESCO a inclus preparate culinare din Peru și din Liban pe lista patrimoniului imaterial al umanităţii.

Foto: Shutterstock


Ceviche, un preparat culinar peruan pe bază de peşte crud marinat, care poate varia de la o regiune la alta în funcţie de tipurile de peşte utilizat, a fost consumat pentru prima dată cu peste 2.000 de ani în urmă, pe teritoriul de azi al statului Peru, potrivit unor antropologi locali.

Foto: Shutterstock

Aflat în centrul gastronomiei peruviene, acest fel de mâncare este preparat în zonele de coastă cu specii de peşte din Oceanul Pacific, în regiunile muntoase cu păstrăvi care provin din râuri şi lacuri, iar în pădurea tropicală cu arapaima sau tilapia crescuţi în lagune. Există cel puţin o mie de reţete sau de modalităţi de preparare a acestui fel de mâncare pe teritoriul ţării, potrivit renumitului bucătar Javier Vargas, preşedintele Asociaţiei restaurantelor cu produse marine din Peru.

Fotoi: Shutterstock

Ceviche

Preparatul manouché, ''practică culinară emblematică'' din Liban, a fost înscris de asemenea pe lista UNESCO.

Manouché, chintesenţa micului dejun libanez, constă într-o pâine acoperită cu un amestec de cimbru, sumac, seminţe de susan prăjite, sare şi ulei de măsline. Manouché este preparată „în case şi brutării specializate şi savurată de oameni de toate originile",a explicat UNESCO, adăugând că „în timpul pregătirii aluatului, practicienii se roagă ca acesta să crească". Musulmanii recită începutul Fatiha, iar creştinii recită mai multe rugăciuni şi fac semnul crucii înainte de a lăsa aluatul să se odihnească.

Foto: Wikimedia

Manouché

„Manouché este transcomunitar, reflectă un simbolism, care este convieţuirea între libanezi", a declarat, conform Agerpres, ataşatul cultural în cadrul delegaţiei permanente a Libanului la UNESCO, Bahjat Rizk.„Brutăriile care pregătesc acest fel de mâncare sunt răspândite în întreaga ţară", a adăugat el.

De asemenea, preparatul se bucură de un mare succes în străinătate datorită diasporei libaneze.
AMI MÉG ÉRDEKELHET