Pénztárcabarát hosszú hétvége Stockholmban

A svéd főváros többek közt a világ legzöldebb, legsportosabb és legbiztonságosabb városai közé tartozik, de mivel a legdrágábbak közé is, ezért olyan programokat ajánlunk, amelyek ingyenesek vagy olcsók.

Fotó: Getty Images

A ma már közel egymillió lakosú nagyváros még ezzel a népességgel is kényelmes, szellős, nem igazán van tömeg és dugó, remekül körbe lehet bringázni a belvárost és rengeteg kirándulási lehetőség is adódik.

Stockholm álomcélpont a természet szerelmeseinek: számtalan erdei ösvény, a Balti-tenger csipkézett partjának szikláiról varázslatos kilátás, tóparti strandok, kültéri edzőhelyek... Ráadásul Stockholm hatalmas és gazdag múzeumaiban és galériáiban az elmúlt években lemondtak a belépési díjakról is. Ezen kívül rengeteg változatos építészeti remekművet lehet itt megcsodálni.

Fotó: Unsplash

Ha a közeli bevásárlóutcákat már bejártuk, akkor bolyongjunk egy kicsit a macskaköves, szűk utcákban, sikátorokban, térjünk be kisebb boltokba, kávézókba. A színes homlokzatú házak remekül mutatnak – ez a legszebben karban tartott középkori városrész egész Európában. Ha szervezett óvárosi sétára vágysz, akkor jelentkezz ingyenes túrára a Free Tours Stockholm oldalán.

Fotó: Moderna Museet

A Stockholmi Egyetem egykori kísérleti fizikai laboratóriumában létrehoztak egy különleges tudományos és művészeti teret, az Acceleratort. Emellett az ingyenes múzeumok sorába csatlakozott nemrég a Moderna Museet, amely szintén kihagyhatatlan látnivaló, falai között olyan világhírű művészek műveit találhatjuk meg, mint Pablo Picasso és Salvador Dalí. A szomszédban pedig az ArcDes mutatja be Svédország építészeti és formatervezési mesterműveit.

Fotó: Unsplash

A Mälaren-tó egyik szigetén, Kungsholmenben kulináris élvezetek várnak ránk. A 10 kilométer hosszú partszakaszon kajakozhatunk, vitorlázhatunk a csatornákon, de piknikezhetünk is a Rålambshovs parkban, a környéken pedig rengeteg pékség és bisztró van, ahol beszerezhetjük a piknikkosárba való finomságokat. Az evés és lustálkodás után pedig számos ingyenes, szabadtéri, fából készült szabadtéri sporteszközön rázhatjuk fel magunkat.

Fotó: Getty Images

A királyi gárda 1523 óta védi a svéd királyi családot. A Stockholmi Királyi Palota előtt hétköznap 12:15-kor és vasárnap 13:15-kor láthatjuk a hagyományos katonai egyenruhába öltözött őröket, akik rézfúvós hangjára váltják egymást, minden szertartás körülbelül 40 percig tart. (A járvány miatt 2022. januárjától lesz csak újra látható a napi őrségváltás.) Ha megcsodáltuk a katonákat, akkor irány a part: nem kell drága hajós kirándulásokra befizetnünk, hiszen egy tömegközlekedési jegy áráért az ingázó kompok legfelső fedélzetéről csodálhatjuk meg a város emblematikus részeit.

AMI MÉG ÉRDEKELHET