Ce s-a întâmplat cu avionul în care piloții au adormit?

Un pilot şi un copilot au fost suspendaţi după ce au adormit concomitent în timpul unui zbor.

Foto: Shutterstock


Compania indoneziană Batik Air a suspendat doi piloţi care au adormit în timpul unui zbor pe o rută internă, în luna ianuarie, a anunţat compania aeriană.

Pilotul a adormit intenţionat în timpul zborului de revenire la Jakarta de la Kendari, după ce a atins altitudinea de croazieră, însă copilotul a adormit involuntar în timp ce se afla la manşă, a anunţat compania aeriană indoneziană Comitetul Naţional pentru Siguranţa Transporturilor din Indonezia (KNKT). "Batik Air a luat măsuri preventive prin suspendarea temporară a piloţilor zborului cu numărul ID-6723, pe ruta Kendari - Jakarta, care au lucrat la 25 ianuarie", a declarat purtătorul de cuvânt al companiei aeriene, Danang Mandala Prihantoro, citat de Agerpres

Foto: Facebook

Această abatere a condus la pierderea comunicării la momentul în care aeronava s-a abătut de la traiectoria prevăzută, iar turnul de control din Jakarta nu a putut să stabilească legătura cu aeronava timp de 28 de minute, a precizat KNKT. Situaţia a fost remediată după ce pilotul s-a trezit şi a restabilit comunicarea, dând vina pe o defecţiune radio, se arată în raport.

Aeronava a aterizat în siguranţă la Jakarta.

Foto: Shutterstock

Compania aeriană a declarat că ia în considerare o înăsprire a protocoalelor de siguranţă, subliniind totodată importanţa odihnei pentru echipajul său. Raportul KNKT a precizat că pilotul avusese o perioadă de odihnă de 35 de ore, în timp ce copilotul, care a devenit recent tatăl unor gemeni de o lună, avusese 53 de ore de odihnă, însă se confruntase cu probleme de somn. "Soţia are grijă de bebeluşi, iar SIC (copilotul) a ajutat-o în timp ce se afla acasă", se precizează în raport.

AMI MÉG ÉRDEKELHET